Foto: Scanpix

Riksdagsledamot fick träffa Julia Tymosjenko

2:17 min

Den svenska riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin och hennes estländska kollega Mailis Reps fick i går träffa Ukrainas fängslade oppositionsledare Julia Tymosjenko på sjukhuset i Charkiv.

Pourbaix-Lundin är i Ukraina i egenskap av rapportör för Europarådet och har flera gånger försökt få träffa Julia Tymosjenko.

– Det var naturligtvis ett väldigt starkt möte, hon var samlad och beslutsam verkar det som, med tanke på omständigheterna hon befinner sig i.

– Hon är ju på sjukhus, men det är fängelseliknande, säger Marietta de Pourbaix-Lundin.

Julia Tymosjenko är dömd till sju års fängelse för att ha missbrukat sin ställning när hon som premiärminister tvingade igenom ett tioårigt gasavtal med Ryssland 2009. Domen är enligt stora delar av omvärlden rent politisk.

I fängelset började Tymosjenko hungerstrejka och sedan en tid vårdas hon av utländska läkare på ett sjukhus i Charkiv i östra Ukraina där hon behandlas av utländska läkare. Hon har skador, berättar Marietta de Pourbaix-Lundin, men vill inte gå in på detaljer.

I sjukhussalen fanns vakter med under de två timmar som den moderata riksdagsledamoten fanns på plats, dessutom övervakas Tymosjenko noga med kameror.

– Jag såg ju själv, det var ju tre övervakningskameror inne i sjukhussalen och det satt folk där hela tiden, även när vi pratade med henne.

Ukraina är i sommar i världens fokus, då landet tillsammans med Polen anordnar fotbolls-EM. Och röster har höjts för en eventuell bojkott av turneringen. Just det ämnet gick inte de Pourbaix-Lundin och Tymosjenko in på, berättar hon.

– Vi gick aldrig in på det.

– Det hon säger är att hon är väldigt tacksam för allt det stöd och den uppmärksamhet hon har fått från demokratiska länder, för utan det hade hon, om man ska prata klartext vad hon sa, "så hade jag ju helt enkelt inte levt", säger Marietta de Pourbaix-Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista