1 av 3
Masakern i Srebrenica stod i fokus i rättegången i dag. Foto: Amel Emric/Toussaint Kluiters/Scanpix.
2 av 3
3 av 3
Klicka för grafik

Massakern i Srebrenica i fokus innan ajournering

"Vi har väntat så många år"
2:03 min

Massakern i Srebrenica var i fokus i dag vid rättegången mot den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic. I dag stod det dock klart att krigsförbrytartribunalen skjuter upp nästa fas av rättegången på grund av formella fel som åklagarsidan har begått.

– Kammaren informerar härmed parterna att den har beslutat att suspendera starten av presentationen av bevis, sa domaren Alphons Orie.

Åklagarsidan har varit för sen med att dela med sig av vissa dokument till Ratko Mladics försvarare. Detta formella fel gör nu att bland annat vittnesförhör skjuts upp, troligen med några veckor.

Chefsåklagaren medger och beklagar felen, men tonar ner betydelsen av att rättegången mot Ratko Mladic nu blir försenad.

– Vi har väntat så många år på starten av den här rättegången. Mladic var på flykt i 17 år. Att nu bevispresentationen sker några veckor tidigare eller senare tycker jag inte är en stor sak, sa chefsåklagare Serge Brammertz.

I krigsförbrytartribunalen ägnade åklagaren i dag mest tid åt massakern i Srebrenica. Åklagaren spelade bland annat upp flera videofilmer under förmiddagen, inspelade i Srebrenica den 11 juli 1995.

På flimriga bilder ser vi många hundra desperata flyende civila, många försöker klättra upp på FN:s lastbilar för att undkomma den bosnienserbiska armén, ledd av Ratko Mladic.

Med start den här dagen blev uppemot 8 000 bosnienmuslimska pojkar och män massakrerade i Srebrenica.

Åklagaren Peter McCloskey säger att massakern skedde på order av Ratko Mladic, och att den bosnienserbiska armén VRS var mycket effektiv i sitt dödande.

– De här brotten är inristade i den fruktansvärda historien om Bosnienkriget, säger Peter McCloskey.

– Vi kommer därför fokusera det här fallet på bevisen som länkar samman general Mladic och hans män  med de här brotten, säger han.

Ratko Mladic log lite när åklagaren visade en film där Mladic skäller ut befälhavaren för de FN-trupper som var satta att skydda civila i Srebrenica.

Filmen spelades in samma dag som massakern inleddes, och åklagaren säger att det är tydligt att Mladic i det här läget hade total kontroll över situationen i Srebrenica.

Mladic själv skakade nekande på huvudet några gånger idag, bland annat i samband med att åklagaren hävdade att det var Mladic som beordrade morden i Srebrenica.

Tribunalen i Haag har redan i tidigare domar slagit fast att massakern i Srebrenica var folkmord. Nu gäller det åklagaren att bevisa att det verkligen var Ratko Mladic som beordrade det här och ett hundratal andra brott, som etnisk rensning och systematiska våldtäkter.

I går retade Ratko Mladic flera anhöriga till offer för Srebrenicamassakern genom att vända sig mot dem och dra handen över halsen, alltså en gest som kan upplevas som ett dödshot.

Rättegången mot Mladic väntas ta uppemot tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".