Helénåklagaren: Flickan dödades i stugan

Uppdaterad 16:12
Det finns mycket som talar för att Helén Nilsson dödades i 52-åringens stuga utanför Höör. Det sa åklagaren Per Andersson i sin sakframställan, när rättegången mot den 52-årige man, som är åtalad för mordet, inleddes på fredagen.

– Vi vet inte säkert vart han förde henne, men mycket talar för att han förde henne till den plats där han då bodde. Det var strax utanför Höör i en stuga i ett område som hette Bokeslund. Vid den här tiden bodde 52-åringen ensam i den stugan. det kom sällan människor och besökte honom. Det var med andra ord väldigt liten risk att någon skulle upptäcka och hitta Helén, att hon fanns i stugan, säger åklagare Pär Andersson.

Åklagarens främsta bevis mot 52-åringen består av DNA från mannens sperma, som hittats hos Hörbyflickan och blod från Malmökvinnan, som påträffats i en stuga som ägts av den åtalade.

Ingen reaktion
Den åtalade har suttit stilla med huvudet nedböjt, tittat ner i bordet och inte sagt någonting.

Helen Nilssons släktingar fick gå igenom samma säkerhetskontroll som alla andra och kunde senare föras in i rättssalen vid sidan av andra åhörare.

De sitter spända och tysta. Man kan höra en knappnål falla i rättssalen.

Det har handlat om åklagaren, Pär Anderssons, sakframställan på förmiddagen. Det handlar om de tekniska bevis som är kända, om att 52-åringen är kopplad till Helén Nilssons döda kropp genom de spår av sperma man fann.

Grovt våld
Chefsåklagare Pär Andersson har också betonat att man hittat könshår från 52-åringen på tejpen som omslöt de sopsäckar som Helén Nilsson hittades i.

Dessutom har han betonat det våld som Jannica Ekblad utsattes för. Både Helén Nilsson och Jannica Ekblad utsattes för en våldsam död.

En rättsläkare beskrev Jannica Ekblads död som att det hade varit lättare att beskriva de skador hon inte hade, än de hon hade. Det betonade åklagaren i sin sakframställan.

52-åringens advokat Sven Järnryd vänder sig till Helén Nilsson familj och säger att han inte försvarar de bestialiska handlingarna, utan det är hans uppgift att se till så att hans klient får en rättvis rättegång.

Advokat Per E Samuelsson följer rättegången i Lund och menar att bevisningen är stark.

– Åklagaren har stark teknisk bevisning som binder den här mannen till försvinnandet, bortrövandet och våldtäkten på Helén. Han har också stark teknisk bevisning som tyder på att Jannica Ekblad mördades i hans sommarstuga i augusti 1989. Sedan späder han på det med bevis på att mannen själv kontaktade polis den 28 maj i år och faktiskt har tagit på sig skulden för båda morden. Sammantaget känns det redan nu som om det blir väldigt svårt för mannen att ta sig ur det här. Inte blir saken bättre av att han säger att han inte kommer ihåg någonting, säger advokat Per E Samuelsson, som följer rättegången i Lund.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se