Ny docka kan visa hur kvinnor skadas i krocktest

1:44 min

Svenska forskare är först i världen med att ha utvecklat en krockdocka som motsvarar en genomsnittligt stor kvinna. Förhoppningen är att whiplashskador ska minskas med hjälp av den nya dockan.

– För påkörningar bakifrån så finns det i dagsläget en storlek på krockdocka, och den motsvarar en genomsnittlig man, säger Anna Carlsson, forskare vid Chalmers i Göteborg, där den nya dockan tagits fram.

– Det finns överhuvudtaget ingen docka i hela världen som motsvarar en genomsnittligt stor kvinna, säger hon.

Om en kvinna och en man färdas i samma bil och bilen blir påkörd bakifrån, så löper kvinnan dubbelt så stor risk att drabbas av en whiplashskada, eller pisksnärtskada som det också heter - och skadorna i nacken kan leda till illamående, kräkningar och kraftig smärta.

När krocktester genomförs med hjälp av dockor finns det ingenstans i världen i dag en docka som motsvarar en kvinna av genomsnittlig storlek. Det finns små kvinnodockor samt medelstora och stora manliga dockor.

Nu har alltså forskare vid Chalmers i Göteborg utvecklat en prototyp av en krockdocka stor som en genomsnittlig kvinna. Syftet är att minska whiplashskador hos både kvinnor och män. Anna Carlsson:

– Vi hoppas ju att den här kunskapen som vi tagit fram av krockdockan som vi kallat för EvaRid, kan användas för att utveckla skyddssystem för påkörningar bakifrån så att riskerna för skada reduceras.