Räntor ger oro för växande problem i Spanien

4:28 min

Oron för Spaniens ekonomiska problem växer, bland annat eftersom spanska staten tvingades betala höga räntor när landet i dag auktionerade ut statsobligationer för att låna pengar.

Statskassan betalade räntor på mellan 4,3 och 5,1 procent vilket är betydligt högre än tidigare nivåer. 

Totalt såldes tre- och fyraåriga statsobligationer för 2,5 miljarder euro, motsvarande ett värde av cirka 24 miljarder svenska kronor.

– Spanien står inför stora sparbehov och har samtidigt ett banksystem under stor press. Dessutom finns en spridningsrisk från Grekland. Det gör marknaden nervös, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

– Ska man låna ut pengar till de här länderna vill man ha en ränta som gör att man känner sig trygg. Man ska komma ihåg att huvudsaken av marknaden består av pensionspengar, då vill man ha bra avkastning för dem, säger Annika Winsth.

I dag står det också klart att Spanien går in i recession, i och med att BNP krympte under det första kvartalet i år. Minskningen med 0,3 procent var lika stor som minskningen under förra årets sista kvartal.

– Spanien stor inför väldigt stora utmaningar och min bedömning är att den europeiska centralbanken kommer att få stiga in och hjälpa till igen, säger Annika Winsth, chefsekonom Nordea.

Ekot/Alltid Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista