Foto: Amerikanska ambassaden i Peking. Foto: Scanpix

Chen kanske snart kan få åka till USA

1:48 min

Kinesiska myndigheter har nu lovat den blinde människorättsadvokaten Cheng Guangcheng att han och hans familj ska få sina pass "inom 15 dagar". Det innebär att de snart kanske kan komma att få åka till USA.

Chen rymde i slutet av förra månaden från sin husarrest och tog sin tillflykt på USA:s ambassad i Peking. Hans sex dagar långa vistelse på ambassaden ledde till en diplomatisk kris mellan USA och Kina.

Enligt Chen Guangcheng själv så ska kinesiska myndighetsföreträdare i går ha kommit till det sjukhus där han och hans familj nu befinner sig under bevakning och hjälpt dem att fylla i passansökningarna.

Chen ska då även ha fått löften om att passen ska vara klara inom femton dagar. Anledningen till att det tar tid är att Kina vill poängtera att Chen behandlas precis som vilken annan medborgare som helst. Officiellt ska Chen åka till USA för studier.

Men det här löftet om pass gäller alltså bara för Chen och hans fru och barn. För resten av Chens släktingar har inga liknande hoppfulla löften givits, tvärtom. Chens brorson, Chen Kegui, har gripits och anklagats för mordförsök efter att han angripit tre personer som bröt sig in i hans hem. Ingen av dem som bröt sig in ska däremot ha blivit allvarligt skadad.

I tisdags anklagade Chen Guangcheng myndigheterna i sin hemstad för att trakassera dem av hans släktingar som fortfarande är kvar där. Chen framförde sina anklagelser i ett telefonsamtal med en kommitté i den amerikanska kongressen. Det var andra gången Chen haft ett sådant samtal från sin sjukhussäng.

Chens fall har blivit en fråga för de högsta politiska instanserna i både USA och Kina. President Obama är nu under detta valår under hård press att se till att hela historien slutar lyckligt för Chen. Samtidigt ser ett irriterat Peking USA:s agerande som inblandning i Kinas inre angelägenheter.

Chen Guangcheng har många supportrar i USA. Han har gjort sig känd främst för sin kamp mot de tvångsaborter och tvångssteriliseringar som utförts i Kina som ett led i ettbarnspolitiken. Han sattes i husarrest 2010, omedelbart efter att han släppts fri efter ett fyraårigt fängelsestraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista