Nyfödda med europeiska rötter i minoritet i USA

1:29 min

För första gången i USA:s historia är vita med europeiska rötter i minoritet bland de nyfödda barnen. Det visar färsk befolkningsstatistik.

Det var inte så länge sedan USA helt dominerades av ättlingar till invandrare från Europa, men i dag är USA ett i alla avseenden blandat samhälle och det senaste beviset för det är födelsesiffrorna.

Under tolvmånadersperioden som slutade första juli förra året hörde 50,4 procent av de nyfödda barnen till någon av minoriteterna latinamerikaner, svarta, asiater eller andra.

För första gången stod de vita amerikanerna för mindre än hälften av födslarna. De är fortfarande i majoritet i befolkningen i stort, knappt två tredjedelar, men även där kommer deras andel att minska snabbt i och med att minoriteterna har mycket yngre befolkningsstruktur, och det innebär att USA förvandlas snabbt som samhälle.

I fyra delstater med Kalifornien som främsta exempel är minoritetsgrupperna tillsammans redan i majoritet och det gäller också många stora städer, bland annat New York och Washington.

Framför allt är det latinamerikanerna som har höga födelsetal, ett av fyra barn som föds i USA nu har latinamerikanska rötter. Den gruppen har också ökat starkt beroende på omfattande invandring fast den har avtagit de senaste åren, bland annat beroende på det dåliga ekonomiska läget.

Rent allmänt har USA fortfarande en god befolkningstillväxt till skillnad från till exempel många länder i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista