Anja Lavruchina och Sonja Najmon har protesterat sedan Vladimir Putin installerades. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Skärpt tonläge mot oppositionen i Ryssland

2:03 min

I dag väntas det ryska parlamentet, duman, behandla ett lagförslag med syfte att försvåra regimkritiska demonstrationer. Samtidigt fortsätter i Moskva protesterna mot landets ledning och den nyvalde presidenten, Vladimir Putin.

På torget framför en av Moskvas Stalinskrapor kastar Anja Lavruchina och Sonja Najmon frisbee.

De kom hit i förrgår, efter att polisen samma morgon upplöst det läger som sedan installationen av Vladimir Putin flyttat runt i Moskva.

– Vi vill visa att vi får vara och röra oss precis var och när vi vill, säger Sonja Najmon.

Den 6 maj, dagen före Vladimir Putins tredje installation som Rysslands president, skedde den största sammandrabbningen mellan polis och demonstranter i Moskva sedan den ryska proteströrelsen vaknade efter parlamentsvalet i december.

Flera hundra greps och efter det har oroligheterna fortsatt. Flera av de främsta oppositionsledarna, däribland bloggaren Aleksej Navalnyj, har dömts omkring två veckors arrestering.

Och som ett svar på den senaste tidens utveckling väntas parlamentets underhus, duman, i dag behandla ett nytt lagförslag som om det blir verklighet bland annat kraftigt kommer att höja bötesbeloppen för den eller de som bryter mot bestämmelserna i samband med demonstrationer. Som mest handlar det om böter på runt 350 000 svenska kronor.

Förslaget är framtaget av president Putin och premiärminister Medvedevs stödparti Enade Ryssland. Ledamöter från dumans övriga tre partier har sagt att de i protest tänker lämna plenisalen när frågan diskuteras.

Men det som började som en traditionell demonstration mot valfusk och bristande demokrati har gått över i en permanent protestform som Moskva aldrig sett under Vladimir Putins 12 år vid makten.

Polisen vet inte alltid hur den ska reagera och griper de som samlas för småsaker. I går kväll greps bland annat sex personer som utan tillstånd försökte dela ut mat bland lägerdeltagarna.

Anja Lavruchina och Sonja Najmon säger att människor är beredda att stanna kvar i det mobila protestlägret till nästa stora demonstration, planerad till den 12 juni - Rysslands självständighetsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista