Vattenfall lämnade bioenergiprojektet efter att gummträden tagits bort. Foto: Scanpix.

Sverige lämnade liberianska bönder i sticket

"Viktigt att ge bönderna annan inkomst"
2:21 min

Efter statliga energibolaget Vattenfalls och statliga riskkapitalbolaget Swedfunds uttåg från ett biobränslebolag i Liberia kan bönderna som sålt sina träd få svårt att försörja sig. Nu står bönderna utan inkomst.

– För att få ekonomi i projektet bedömde Vattenfall och deras liberianska bolag att man måste ta precis alla gummiträd. Då är det viktigt att man ger bönderna någon annan inkomst, att man odlar andra grödor under tiden, säger Mattias Goldmann som skrivit en Sida-finansierad rapport om skogsprojekt i Afrika.

– När jag var där för någon månad sedan var Vattenfall bara på försöksodlingsstadiet. Det vill säga, man tog alla gummiträden men har i nuläget inte planterat någon ny inkomstgivande gröda.

Det var för några veckor sedan som den statliga energijätten Vattenfall berättade att man hoppat av ett biobränsleprojekt i Liberia. Den misslyckade investeringen blev en miljardsmäll för Vattenfall – men kan också hota de liberianska böndernas försörjning.

Tanken var att bara gamla gummiträd skulle användas till biobränsle och säljas i Europa, men i stället har alla gummiträd huggits ner.

Eftersom inga andra grödor odlats ännu är miljökonsulten Mattias Goldmann orolig för att bönderna inte kan försörja sig de närmaste sju åren, tills gummiträden vuxit upp igen.

– De frågeställningar jag hade besvarade man med att det är en långsiktig investering, att man drar nytta av lärdomarna man gör och att man ska rätta till det här. Bara några dagar efter att jag fick de sista beskeden drog man sig ur och det ger en oro för att man inte hade den långsiktighet som investeringar i Afrika behöver och en mycket större osäkerhet hos de afrikanska småbönderna.

Även Swedfund har lämnat projektet. Bolaget som är kvar i Liberia, Buchanan Renewables, letar nu nya pengar för att fortsätta sin verksamhet.

Anders Dahl är chef för förnyelsebar energi på Vattenfall. Han menar att man försäkrat sig om att bönderna inte ska drabbas av att Vattenfall dragit sig ur.

– Det är ju en del av överenskommelsen. De har bekräftat att de ska köra vidare, så det är jag övertygad om.

Fakta: Swedfund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".