FN:s fredsstyrkor patrullerar vägarna mellan Rutshuru och Goma. Foto: Marc Hofer/Scanpix.

Våldsamt i Kongo-Kinshasa när milisledare söks

2:05 min

I Kongo-Kinshasa har tiotusentals människor flytt nya oroligheter som har blossat upp igen kring staden Goma i öster. Den internationella brottmålsdomstolen ICC har nu satt upp vad man kallar Kongos "två farligaste milisledare" på sin lista över eftersökta.

Det är hörnet i Afrikas mitt som aldrig tycks få fred, när resten av regionen så sakta tar sig framåt efter folkmord, massflykt, inbördeskrig och det stora Kongokriget som brukar kallas Afrikas första världskrig.

Vid foten av en av kontinentens mest aktiva vulkaner ligger den lilla staden Goma. Runt om i djungeln och byarna utanför mot gränsen till Rwanda har människor i snart 20 år levt i skräck för de olika miliser som har härjat där efter massoexodusen från Rwanda efter folkmordet.

De senaste månaderna har FN:s säkerhetsansvariga på plats sagt att läget är det lugnaste på många år, men plötsligt har våldet blossat upp igen.

Kongos regeringsarmé har inlett en offensiv för att fånga en av landets mest fruktade milisledare, Bosco Ntaganda, eftersökt sedan många år av den internationella brottmålsdomstolen ICC.

Under några år har Ntaganda varit befälhavare i den kongolesiska regeringsarmén efter ett fredsavtal med landets regering. Men sedan några veckor tillbaks har han hoppat av regeringsarmén och återgått till att bli laglös milisledare.

Enligt en helt ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch har Ntaganda bara den senaste månaden gjort räder mot fler byar och tagit nära 150 nya barn tillfånga för att tvinga dem bli barnsoldater.

Hans milismän har tvingat med sig barnen från deras hem, från skolor eller längs vägkanten, och de som har försökt göra motstånd eller bara har marscherat för sakta har blivit misshandlade enligt rapporten.

Enligt FN har nu nära 50 000 människor flytt sina hem, bland annat över gränsen in i Rwanda, efter att de nya striderna blossade upp för ett par veckor sedan.

Det finns inga uppgifter om att den kongolesiska armén skulle vara på väg att fånga Ntaganda. Nu i veckan lade ICC till ytterligare ett namn på sin lista över vilka man skulle vilja ha eftersökta: rwandiern Sylvestre Mudacumura.

Han är en av de högsta ledarna för FDLR-gerillan, den ökända där delar av den milis som deltog i folkmordet i Rwanda ingår, och som nu är en av de väpnade grupper som bidrar till skräcken runt Goma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista