Grekisk kris i fokus för dagens G8-möte i USA

1:43 min

I dag samlas ledare för världens ledande industriländer i G8 för möte i USA. Högst på agendan står den ekonomiska krisen i Grekland.

Grekland kastar en mörk skugga över toppmötet som inleds i USA i dag. Frågan är hur den ekonomiska stormaktsklubben ska lyckas mota den grekiska smittoeffekten?

Skuldkrisen och det grekiska kaoset står högst på dagordningen när G8-ländernas ledare samlas i Camp David ikväll.

Länderna som deltar är USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Ryssland och Kanada.

Mötet skulle egentligen ha hållits i Chicago, men president Obama har flyttat det till sitt avskilda sommar-residens norr om Washington, där eventuella demonstranter inte har en chans att komma i närheten.

Värden, Barack Obama, väntas komma med förslag om "specifika åtgärder" för att bromsa den europeiska skuldkrisen, uppger en talesman för Vita huset. Obama vill se mål som är mer inriktade på tillväxt än på åtstramning.

Liknande signaler kommer ju från Frankrikes nyvalde president Francois Hollande, som gör sin stora internationella debut i och med G8-mötet.

Hollande och Obama kommer också att träffas för separata överläggningar i Vita huset idag, innan toppmötet startar.

Men frågan är hur Obamas stimulansinriktade förslag tas emot av nyckelspelare som Storbritannien och Tyskland, som mer betonar  budgetdisciplin och åtstramningar.

Den brittiske premiärministern David Cameron slår i alla fall an en samarbetsvänlig ton inför mötet och skriver i en debattartikel i dag att han är övertygad om att G8-länderna kan finna en gemensam grund för hur den europeiska krisen ska tacklas. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista