Vad händer med de rättigheter kvinnor fått? Foto: Saurabh Das

Oro i Afghanistan inför kritiskt Nato-toppmöte

"Det kommer att skapa en massa problem"
2:00 min

På söndag inleds ett Nato-toppmöte i Chicago, som beskrivs som en kritisk milstolpe för Afghanistan. En huvudfråga blir hur rikare länder ska finansisera Afghanistans egna säkerhetsstyrkor när utländska trupper dras bort 2014. Vår korrespondent i Kabul raporterar om oro över att omvärlden ska överge landet.

Det är mycket folk i butikerna på en shoppinggata i centrala Kabul, men en affärsinnhavare, Abdul Tarek, säger att omsättningen har gått ner lite på sistone, inte minst av oro över säkerheten.

– Det har gått ner lite, på grund av säkerhetsproblemen. Brist på elektricitet och ekonomisk oro bidrar också, säger han.

I Kabul är ett vanligt samtalsämne vad som ska hända efter 2014 när huvuddelen av de utländska styrkorna dras tillbaka.

– När USA:s armé lämnar 2014 kommer det skapa en massa problem, särskilt för näringslivet.

En del fruktar att talibanerna ska kunna återta kontrollen, även om Abdul Tarek säger att afghanska säkerhetstyrkorna blir allt bättre:

--  Ja, de är mycket bättre än för fem-sex år sedan. De jobbar mycket bra, säger han.

Afghanistans president Hamid Karzai är en av dignitärerna som kommer till Natos konferens i Chicago, som börjar på söndag.

En av huvudpunkterna för konferensen blir hur man ska finansiera de afghanska säkerhetsstyrkor som ska förhindra att talibaner återtar makten.

En annan fråga som väntas komma upp i Chicago är hur omvärlden ska kunna garantera en fortsättning på de förbättringar Afghanistans kvinnor sett, om talibanerna åter får del av makten som ett led i en fredsprocess.

Sedan USA drev bort talibanerna har kvinnor exempelvis fått rätt till utbildning och representation i parlamentet

Shakila Naderi säger att hon är djupt oroad över att hon inte längre ska kunna jobba, eller ens gå utanför huset, om talibanerna åter skulle få inflytande här i Kabul.

– Om talibanerna kommer tillbaka kommer vi kvinnor återigen inte att kunna lämna våra hem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".