Foto: David Goldman/Scanpix.

Trayvon Martin-fallet kan ta ny vändning

1:45 min

I USA har det kommit fram nya uppgifter om den uppmärksammade dödsskjutningen i Florida i februari, då en självutnämnd kvartersvakt sköt ihjäl en obeväpnad svart tonåring.

George Zimmerman, som på eget initiativ patrullerade det inhägnade bostadsområdet i Sanford i Florida denna mörka och regniga februarikväll, sköt Trayvon Martin från mycket nära håll.

Zimmerman hade själv skärsår i bakhuvudet och blödde från näsan, säger en av de poliser som först kom till platsen.

Det är en del av de uppgifter som nu har offentliggjorts av en specialåklagare som utreder fallet, och som stärker flera vittnens bilder av att skjutningen föregåtts av ett slagsmål.

Dokumenten är sammanlagt på flera hundra sidor och innehåller också uppgifter från obduktionen om att spår av cannabis hittades i Trayvon Martins blod. Det är oklart vad det kan ha för betydelse.

Överhuvudtaget visar materialet på en motsägelsefull och komplex bild enligt amerikanska juridiska experter.

George Zimmerman, som misstänks för mord av andra graden, alltså icke överlagt mord, förnekar brott och hävdar att han blivit attackerad och sköt i självförsvar, så som Floridas delstatslagar tillåter. Polisen valde först att släppa honom efter ett kort förhör.

Enligt andra uppgifter ska Zimmerman ha förföljt den obeväpnade 17-årige Martin genom området. Zimmerman ska även ha larmat polis om vad han menade var en misstänkt man, och mot polisens uppmaning ha lämnat sin bil och konfronterat Trayvon Martin.

Hade Zimmerman inte lämnat bilen hade slagsmålet och skjutningen troligen inte blivit av, menar en polis i utredningen.

Fallet väckte enorm uppmärksamhet och efter en rasande debatt om rasism, vapenlagar och rättssäkerhet greps och åtalades Zimmerman.

Han släpptes senare mot borgen och övervakas nu elektroniskt med gps-mottagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista