Med blotta ögat kan det vara mycket svårt att se vad som är inristat på en runsten. Foto: David Svanberg/ Sveriges Radio

Lättare att läsa runstenar med ny teknik

1:52 min

Ny teknik gör det möjligt att se sådant som inte tidigare gått att utläsa på runstenar. Många runstenar är så slitna att det med blotta ögat är mycket svårt att läsa vad det står inristat.

Magnus Mårtensson är konservator på Riksantikvarieämbetet på Gotland.

– Ny teknik ger oss nya verktyg att titta på saker och förstå sådant som funnits här i mer än 1 000 år. Ny kunskap driver oss framåt, säger Magnus Mårtensson.

I riksantikvarieämbetets fotolabb i Visby visar Magnus Mårtensson bilder på runstenar där inskrifterna syns betydligt bättre än i verkligheten.

Det är kanadensiska forskare som utbildat Magnus Mårtensson och hans kollegor i den nya tekniken. Enkelt uttryckt handlar det om att man tar ett  60-tal bilder från en och samma punkt. Sedan belyser man dem från olika vinklar för att få fram kontraster. Med datorns hjälp går det sedan att se inskrifter som inte tidigare varit möjliga att se på gamla nerslitna föremål som exempelvis runstenar.

"Det kommer inte till Hassmyra en bättre husfru som råder för gården", står det på Hassmyrastenen i Västmaland.

Det är en av runt 3 500 runstenar som hittills hittats i landet. De äldsta är redan från 400-talet, men merparten är från senare delen av Vikingatiden, alltså runt 1 000-talet. Att det finns ny teknik som gör det möjligt att ännu bättre läsa och tolka inskrifter är viktigt, enligt runforskaren Magnus Källström.

– Ja, det här är ju våra äldsta historiska dokument. Även om det är formaliserade texter så ger det ändå en inblick i den tidens samhälle. Vi kan läsa personnamn och studera språket och komma åt saker som annars vore omöjligt, säger Magnus Källström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista