Myndigheterna letar inte efter gömda ungdomar

1:55 min

Polisen och Migrationsverket känner till mycket lite om vart de ensamkommande asylsökande ungdomarna som gömmer sig tar vägen. I Malmö har 20 ensamkommande ungdomar anmälts försvunna de senaste månaderna, men polisen letar inte efter dem.

--  Hade vi haft någon adress att söka på,  hade vi fått in nåt tips, så hade vi naturligtvis kunnat söka på någon adress, men vi har ingenting att gå på, säger Peter Norén, kriminalinspektör på gränspolisen i Malmö.

I Sverige har 75 ensamkommande asylsökande ungdomar försvunnit hittills i år. I Migrationsverkets statistik kallas de ”avvikna”.

I många fall rör det sig om så kallade Dublin-ärenden; personer som inte får sina ärenden bedömda i Sverige eftersom de redan finns registreraden som asylsökande i något annat europeiskt land.

Socialtjänsten i flera kommuner beskriver hur ungdomarna en dag bara lämnar sina boenden. Ingen tycks veta vart de sedan tar vägen.

– De har inte lämnat några spår efter sig, och har tagit sin packning med sig, säger Peter Norén.

Ni vet inte om de är kvar i landet eller inte?

– Nej, det vet vi faktiskt inte.

Finns det nån myndighet som egentligen har ansvar för dem?

– Ja, det är ju socialförvaltningen som ansvarar för deras boenden.

Men socialtjänsten letar inte heller efter ungdomarna om det inte finns konkreta ledtrådar. 

– Om vi har några ledtrådar, om vi vet att det finns en kompis som barnet brukar umgås med, så kan vi ringa kompisen och fråga, men det är väldigt sällan vi har det, säger Sema Soer, enhetschef på socialförvaltningen i Malmö.

En av de som lämnade sitt boende i höstas när han fick avslag är 17-åriga Boldo från Mongoliet.

För att inte bli utvisad  lämnade han sitt rum på hemmet för ensamkommande för att försöka klara sig på egen hand i Stockholm.

Nu  jobbar han svart för 30 kronor i timmen, med att diska och städa på en restaurang. Varje arbetspass är 12 timmar utan rast berättar han.

– Ofta är jag trött, och blöder lätt näsblod, säger Boldo.

600 unga saknas efter asyl-avslag

#text=5111099#Bara i år har 75 asylsökande ungdomar försvunnit efter att de registrats av svenska myndigheter, många sedan de nekats asyl.

#ljud=3937752#

#text=5112315#Hör reportage och samtal med Fredrik Federley (C) och Christin Höij Larsen (V).

Ensamkommande flyktingungdomar

Reportage av Karin Runblom och Randi Mossige-Norheim.


#text=5125647# Myten om ensamkommande flyktingbarn som så kallade ankarbarn för att få hit resten av familjen stämmer inte. Reportage. (P1-morgon, 28 maj)

#text=5123320# Bara en av tio ensamkommande ungdomar har tagit hit någon från familjen som anhöriginvandrare. (Ekot, 28 maj)

#text=5112816# I år väntas närmare 3000 ensamma barn och ungdomar söka asyl i Sverige. (Studio Ett, 18 maj)

#text=5112757# I Malmö har 20 ensamkommande ungdomar anmälts försvunna de senaste månaderna. (Ekot, 18 maj)

#text=5111099# Bara i år har 75 ensamkommande asylsökande ungdomar försvunnit efter att de registrats av svenska myndigheter. (Ekot, 18 maj)

#link=317501# Reportage till God morgon världen, från Katrineholm  och Skellefteå,  där kommunerna har helt olika syn på ensamkommande ungdomar. (20 april)

#link=317504# Mockfjärdsreportage till Studio Ett. (10 april)

#link=317507# P1-morgon-reportage från Mockfjärd med uppföljande samtal med ordförande i ensamkommandes förening samt moderat kommunpolitiker i Malmö. (10 april)

#link=317508# Reportage i Studio Ett om vandalisering av ett boende för ensamkommande flyktingungdomar i Vallentuna och upprörda känslor kring det som händer. (27 mars)

Randi-Mossige Norheim Karin Runblom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.