De globala börserna rasar

Det är fortsatt press på marknaderna även i dag och Stockholmsbörsen har nu hamnat på minus hittills i år. Krisen tilltar i Grekland men också i Spanien. Och oljepriset faller ner mot årslägsta nu.

Spanska banker får sänkt kreditbetyg och även Grekland som nation får sänkt, efter att ha kravlat sig upp ur bottenkänningen. Nu är det tillbaka till det lägsta betyget CCC efter beskedet om att landet går till nyval den 17 juni.

Det är skräpstatus.

Rykten om så kallad "bankrun" i Grekland och Spanien, alltså att sparare börjar ta ut sina pengar från banken, bidrar till den dystra stämningen.

I dag har en av EU-kommissionärerna, Karel De Gucht, nästan sagt det förbjudna ordet. Han har bekräftat att EU-kommissionen och Europeiska centralbanken förbereder ett nödscenario ifall Grekland måste lämna eurosamarbetet.

Marknadens bedömning är att uttalandet tyder på att det är ökad risk för att faller en så faller, inte alla, men någon till. Efter Grekland Spanien, i så fall. Eller Portugal.

Sammantaget är detta besked som får finansmarknaderna att vända neråt även i dag.

Börsindexen går ner och dollarn stärks och räntan på statsobligationerna i de länder med ordning och reda i sina ekonomier går ner. Ländernas lånekostnader sjunker.

Svenska och även tyska långräntor ligger kring allra-lägsta-nivåer igen, kring 1,4 procent. Grekiska statspapper handlas kring 26 procent.

Euron tappar mot dollarn och ligger på fyra-månaderslägsta nivå, och den svenska kronan råkar illa ut i stormen på finansmarknaderna.

Bilförsäljningen sjönk kraftigt i Europa enligt siffror i går och allra mest föll försäljningen i eurons krisländer. Det är synliga tecken på minskad efterfrågan på drivmedel, inte bara i Europa, som gör att priset på råolja går ner kraftigt.

Oljepriset har gått ner tre veckor i rad och Nordsjöolja av brentkvalitet har gått ner till under 107 dollar per fat vilket är den hittills lägsta nivån i år.

Pressen på finansmarknaderna slår hårt mot Stockholmsbörsen där hela uppgången räknat från årsskiftet nu har raderats ut. Så sent som i mars stod index i Stockholm på plus 15 procent.

Det är framför allt de svenska exportföretagen som tar stryk.