En fiskare halar den kinesiska flaggan på sin båt. Foto: Scanpix.

Kinesiska fiskare bortförda till Nordkorea

Kräver drygt en miljon kronor i lösensumma
1:50 min

Tre kinesiska fiskebåtar bordades tidigare i maj av ännu okända nordkoreaner, när de fiskade i Gula havet, beläget mellan de båda länderna. 29 kinesiska fiskare tillfångatogs och sitter nu fängslade i Nordkorea. Enligt uppgift ska en lösensumma ha krävts för att de ska släppas.

Den 8 maj bordades tre kinesiska fiskebåtar av en okänd grupp nordkoreaner när de befann sig på kinesiskt territorialvatten. 29 kinesiska fiskare fördes bort.

En lösensumma om 1,2 miljoner yuan utkrävdes för att de skulle släppas fria. Det rapporterade kinesisk tv tidigare i dag. En yuan är värd ungefär lika mycket som en svensk krona.

Det är ännu oklart exakt vilka det var som tillfångatog fiskarna, om det är nordkoreanska myndigheter eller nordkoreanska pirater. Men det måste bedömas som osannolikt att nordkoreanska myndigheter inte är inblandade på ett eller annat vis.

Det är även oklart exakt var fiskebåtarna faktiskt befann sig, men klart är att kinesiska och nordkoreanska fartyg tidigare har varit inblandade i dispyter i det fiskerika havsområdet.

Fartygens ägare har sagt till den kinesiska tidningen Global Times att de som bordade båtarna hade skjutvapen och att besättningarna gav sig utan motstånd.

Han uppger även att besättningsmännen nu hålls inspärrade i ett litet hus utan tillräckligt med mat.

Kinas utrikesdepartement har varit i kontakt med nordkoreanska myndigheter, men har inte velat uttala sig mer om vilka som egentligen nu håller fiskarna fångna.

Kinesiska medier har i dag rapporterat flitigt om incidenten och på de twitterliknande mikrobloggarna kan man finna många upprörda kommentarer.

Händelsen bedöms innebära att de redan alltmer ansträngda relationerna mellan Nordkorea och Kina nu prövas ytterligare.

Kina är Nordkoreas enda allierade, men många ledare i Peking har blivit alltmer irriterade över vad de ser som ett onödigt aggressivt Pyongyang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".