Arkivfoto: Lars Pehrson/Scanpix.

Gömda flyktingungdomar utnyttjas för svartjobb

1:37 min

Fler än 600 av de barn och ungdomar som kommer ensamma och söker asyl i Sverige har försvunnit sedan 2007. En del av dem lever på gatan och utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Ekot har träffat 17-årige Boldo.


Boldo försörjer sig som diskare och städare på en restaurang  i Stockholm. Han är från Mongoliet och är en av alla ensamkommande ungdomar som valt att gömma sig för att slippa utvisas.

Han jobbar tolv timmar om dagen, från halv nio på morgonen till halv nio kvällen, med att plocka disk, städa och ta hand om soporna på en restaurang.

Lönen är 30 kronor i timmen, svart.

Boldo berättar, med hjälp av en tolk, att han är svag, kallsvettig och utmattad efter de långa arbetspassen.

– Ibland blöder jag näsblod, säger han.

Kan det hända när du står där vid disken, att det rinner blod ur näsan?

– Ja.

Hittills i år har 75 ensamkommande ungdomar försvunnit, eller avvikit som Migrationsverket kallar det. Sedan 2007 handlar det om över 600 ungdomar som myndigheterna inte vet var de är.

Boldo ser inget annat alternativ än att försöka hålla sig kvar här i Sverige. Han tar de jobb han kan få. Det handlar alltid om svartjobb. Han har lastat containrar, städat på hotell, hemma hos folk och på restaurang.

– En gång fick jag ingen lön alls, då hade jag jobbat en vecka på restaurang, berättar Boldo.

– Restaurangägaren sa att eftersom du är här illegalt får du inte betalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista