Sommaren är på gång. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Premiär för sommaren med solig helg

Sommaren är här! Eller i alla fall på väg. Skåne har haft sommar sen slutet på april. Och nu kan det bli Götalands och Svealands tur att börja räkna ner.

– Den har inte riktigt kommit än men vi kan börja räkna dagarna nu. Det ska vara fem dygn i följd med en dygnsmedeltemperatur över tio grader för att räknas som meteorologisk sommar säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI till TT.

I Götaland och Svealand ligger sommaren än så länge på noll dagar. Men nedräkningen kan börja redan under fredagsdygnet.

– Det kommer troligtvis att vara över tio grader på många håll.

Och kring Mälaren närmar sig sommaren med stormsteg. Där är man redan uppe i fyra dagar.

– Där har den i stort sett kommit, då blir datumet för sommarens ankomst den 14 maj, för det bekräftas i efterhand.

Även när det gäller lördagsvädret är det i öst det ser mest ljust ut.

– Ser man till hela landet är det varierad molnighet med mest solchanser i öst. I Dalarna och södra Norrland har vi lite skurar att vänta, men annars är det mest uppehåll.

Och på söndagen kan det bli riktigt skön vårvärme i Götaland och stora delar av Svealand.

– Då får vi varmare temperaturer, på dryga 20 grader. Den värmen som kommer då håller i sig kommande vecka. Men det blir inte helt soligt utan lite växlande, och det kan komma skurar.

TT

Meteorologiska årstider

Vår: Om dygnsmedeltemperaturen ligger mellan 0,1 och 9,9 grader har dygnet vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Starten på våren får inte ske före den 15 februari.

Sommar: För att det ska räknas som meteorologisk sommar krävs att dygnsmedeltemperaturen är 10 grader eller mer fem dygn i följd, då räknar man att sommaren anlände det första av dessa dygn.

Höst: För att det ska räknas som höst krävs att dygnsmedeltemperaturen är 9,9 grader eller lägre fem dygn i följd, då räknas höstens ankomst från det första dygnet.

Vinter: Om dygnsmedeltemperaturen är 0,0 grader eller lägre fem dygn i följd räknas det som vinter. Vinterns ankomst räknas från det första av dessa dygn.

Källa: SMHI/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista