Låg ränta gynnar hedgefonder

2:10 min

Räntan är rekordlåg på långa statsobligationer i länder med stabil ekonomi. Det har fått många stora investerare att sprida sitt kapital till andra lågriskalternativ som tros ge högre avkastning.

Ett exempel är hegdefonder, enligt Jonas Lindmark som är analyschef på konsultföretaget Morningstar.

– Så länge räntorna på statsobligationer och liknande är så extremt låga måste investerarna hitta andra alternativ med låg risk. Då är det egentligen bara hedgefonder som ger en vettig avkastning, säger han.

Drygt tvåtusen miljarder dollar finns i dag investerat i världens alla hedgefonder. Det är en ökning med mer än 50 procent sedan krisåret 2008. Aldrig tidigare har fonderna haft mer kapital.

Tanken med de flesta hedgefonderna är att de ska ge en jämn, positiv avkastning helt oberoende av aktiemarknadens utveckling. Det vill säga ett alternativ i investeringsportföljen för den som vill skydda sig från stora börsfall.

När många hedgefonder misslyckades med det under krisåret 2008 drabbades branschen hårt och 1 500 hedgefonder lades ned. Fyra år senare har ryktet återupprättats, menar Damien Loveday som är expert på hedgefonder på den amerikanska konsultbyrån Towers Watson.

– Allmänheten tycker inte längre att hedgefonderna är enbart dåliga, säger Loveday.

Damien Loveday menar att hedgefonder blivit mer accepterade i dag och att de får en allt viktigare roll. Det är framför allt stora investerare som pensions- och försäkringsbolag, samt multinationella koncerner som i allt högre grad använder sig av hedgefonder.

Även i Sverige har hedgefonderna vunnit mark de senaste åren. Brummer & Partners, som är den största förvaltaren i Sverige, utökade i fjol sitt kapital med nästan 25 procent och har nu omkring 100 miljarder kronor i sina åtta hedgefonder. Brummer har haft nytta av att man klarade krisen för några år sen med positiva resultat, menar Jonas Lindmark på Morningstar.

– De som klarade 2008 bra, de tog examen och har blivit ännu mer betrodda. Till de fonderna har då strömmat mer pengar, säger Lindmark.