Sri Lankas ledning tycks lyssna på USA-kritik

1:33 min

Sri Lankas ledning som kritiserats hårt för att brista rörande mänskliga rättigheter tycks nu böja sig något för sina kritiker. President Rajapakses rival Sarath Fonseka kan vara på väg ut ur fängelset.

FN, en rad människorättsorganisationer och USA hör till de tunga kritiker som krävt att ledningen i Sri Lanka bör låta oberoende granskare utreda anklagelserna om övergrepp under den blodiga slutfasen av inbördeskriget 2009 och därefter.

Det är inför ett möte i Washington i dag mellan Sri Lankas utrikesminister och USA:s utrikesminister Hillary Clinton som det kommer signaler om mjukare tongånger från Sri Lanka.

Fasorna från det långa inbördeskriget, då båda sidor begick övergrepp med våldtäkter, mänskliga sköldar och artillerield, är i alla fall delvis kända. I olika rapporter har människorättsorganisationer även visat på övergrepp som pågår fortfarande, med regeringskritiker som försvinner och hur folk hålls fängslade utan rättegång.

USA har bland annat sett fängslandet av Sarath Fonseka, landets tidigare arméchef och rival till president Mahinda Rajapakse, som ett politiskt straff och krävt Fonsekas frigivande.

Sarath Fonseka var den som ledde regeringsstyrkorna i slutoffensiven mot de tamilska tigrarna 2009.

När han sedan utmanade president Mahinda Rajapakse i valet 2010 och därefter greps så dömdes han för att, som det hette, ha förberett sin valkampanj när han fortfarande var i uniform. 

Nu rapporterar nyhetsbyråer från Sri Lanka att en domstol beslutat, strax innan mötet i Washington, att den fängslade generalen kan komma att släppas fri mot borgen.