Tidigare narkotikabeslag hos Tullverket. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Jättebeslag av dopningsmedel - 13 häktade

Misstänkta för både smuggling och försäljning
0:50 min

13 personer har häktats, misstänkta för grovt dopningsbrott och grovt narkotikabrott, efter att de tros ha smugglat in stora mängder dopningsmedel och narkotika från Sydostasien.

Häktningarna är en följd av att Tullverket i förra veckan slog till med räder i flera delar av landet.

– I samband med de tillslagen gjorde vi stora beslag av både dopningsmedel och narkotika, säger Jesper Liedholm på Tullverket.

Sedan dess sitter 13 personer, alla bosatta i Sverige, häktade misstänkta för både smuggling och försäljning. Sammanlagt har ett 80-tal tulltjänstemän och poliser varit med vid tillslagen i Dalarna, Stockholm och Skåne.

Enligt SVT:s regionala nyhetsprogram ABC ska beslaget vara ett av de största i Sverige någonsin. Men det kan inte Tullverket bekräfta, eftersom det är en del av en förundersökning.

– Att säga att det är "det största" är svårt, det beror på hur man räknar, om man räknar till exempel doser eller vikt. Vi konstaterar bara att det är stora beslag som vi har gjort. Det kan ju hända att här blir flera ingripanden längre fram, så vi håller det på den nivån, säger Jesper Liedholm på Tullverket.

Fakta: Summor, Tider och misstänkta

  • Totalt sitter 13 män häktade i den stora dopningsmedel- och narkotikahärvan.
  • Enligt åklagaren har brottsligheten pågått mellan januari 2009 och den 8 maj 2012.
  • Försäljningen av preparaten ska ha skett via olika internetsidor och ska enligt åklagaren ha inbringat över 30 miljoner kronor.
  • Tolv av dem häktades fredagen den 11 maj i Stockholms tingsrätt.
  • Den äldste av dem är född 1970 och de två yngsta 1988.
  • De är folkbokförda på adresser i Skåne, Västra Götaland, Dalarna och i Stockholmsområdet.
  • Åtta av dem är tidigare ostraffade.
  • De fyra övriga har bland annat dömts för bokföringsbrott, varusmuggling, dopningsbrott, narkotikabrott, vapenbrott, medhjälp till grovt narkotikabrott och grov smuggling.

 Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".