Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg Foto: Jessica Gow/Henrik Montgomery/Scanpix.

Svårt att kontrollera utländska byggföretag

1:45 min

Utländska byggföretag som är verksamma i Sverige behöver inte registrera sig hos Arbetsmiljöverket. Därför har myndigheten svårt att kontrollera att reglerna för säkerheten följs på arbetsplatser som drivs av utländska företag. Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, tycker att en lista över företagen skulle vara en del av en lösning.

– Om vi skulle få ett sånt här register så är det klart att det blir mycket lättare för oss att planera vår inspektion då har vi ju ett underlag för att bedöma dels hur många är det, ser vi var de är i landet, och vilken typ av företag är det och därmed kunna jobba på ett mer strukturerat sätt.

För att förbättra säkerhetskontrollen på utländska byggföretag har både Norge och Danmark infört listor över företag som jobbar i landet. Ett sånt system skulle också kunna leda till förbättrad säkerhet för byggarbetarna här i Sverige.

Men som det ser ut i dag behöver inte utländska företag registrera sig hos Arbetsmiljöverket vilket gör att man som myndighet har dålig kontroll på att reglerna följs. Mikael Sjöberg tror att mörkertalet är större när det gäller olyckor på arbetsplatser som drivs av utländska företag.

– Det vi kan misstänka är att man faktiskt inte känner till reglerna, man känner inte till vilken myndighet och hur myndigheterna arbetar i Sverige. Sedan tror jag att det påverkar att man planerar att vara i landet under en ganska kort period och då är det kanske så att vissa företag över huvud taget inte bryr sig och det finns också bland de anställda.

Jevgenij Dontsov ramlade ner från ett tak på sin första arbetsdag. På grund av fallet blev han förlamad och sitter nu i rullstol sedan fyra år tillbaka.

– Vilka säkerhetslinor? Nej, de var aldrig där.

Det fanns aldrig några säkerhetslinor? Inte på taket heller?

– Nej. Och inte hjälm heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista