Falcon 9 SpaceX-raketen är redo för att skjutas upp. Foto: John Raoux/Scanpix.

Första privatbyggda rymdfarkosten skickas upp

1:41 min

I dag skulle en privatbyggd rymdfarkost för första gången skickas upp i rymden, men på grund av tekniska problem kom raketen inte iväg. Ett nytt försök görs troligen på tisdag. Efter att den amerikanska rymdstyrelsen Nasa slutade med rymdfärjor förra sommaren, har Nasa uppmuntrat privata företag att satsa på rymdfärder.

Det här är ett första steg mot billigare rymdtransporter, säger Olle Norberg, generaldirektör på svenska Rymdstyrelsen.

– Det är ett första steg mot billigare rymdtransporter. Under Nasas tid har det varit en dyrbar verksamhet, särskilt för rymdfärjorna som lades ner för ett år sedan. De är ett sätt att få ner kostnaderna och låta industrin ta en del av riskerna med att utveckla framtidens rymdtransporter, säger Olle Norberg, generaldirektör på Rymdstyrelsen.

Det nya nu är att Nasa släpper på detaljkontrollen och köper en tjänst till ett fast pris. Tidigare har de köpt in delar av raketer och verksamhet av privata företag, men då velat detaljstyra allt.

Vem som helst får inte skicka upp transporter och satelliter i rymden. Allt sedan 1960-talet finns flera internationella avtal som styr hur människans verksamhet i rymden ska se ut.

Det reglerar vad som händer om raketdelar skulle ramla ner på jorden eller om astronauter åker fel. Det gäller regleringen styr även den här uppskjutningen, berättar Olle Norberg.

– Än så länge kommer det här att göras på uppdrag av, i det här fallet, Nasa. Då blir det inte tillämpligt med att göra någon försäkringsproblematik av det hela, utan det här kommer fortfarande att vara i staters regi.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista