Dopet ett måste om Estelle ska bli drottning

2:40 min

I dag ska Sveriges nya tronarvinge prinsessan Estelle döpas. Ett heligt sakrament som innebär att hon blir medlem i Svenska kyrkan. Enligt den svenska grundlagen, successionsordningen, är det nödvändigt för att hon ska få vara tronarvinge och någon gång i framtiden bli drottning.

För 18 år sedan föreslog en statlig utredning att kungen och tronarvingarna skulle ges religionsfrihet. Men så blev det inte.

– Framför allt var det så att vår nuvarande kung gärna såg att den tidigare traditionen skulle behållas och det spelade en roll för ställningstagandet, som jag uppfattade saken, säger Sören Ekström, tidigare generalsekreterare i Svenska kyrkan som var sakkunnig i utredningen.

Den grundläggande rätten till religionsfrihet för alla medborgare, slås till exempel fast i Europakonventionen och den svenska regeringsformen.

Men den gäller inte kungen eller tronarvingarna, enligt successionsordningen. Kungen, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle förlorar rätten till tronen om de inte bekänner sig till den evangelisk-lutherska grenen av den kristna kyrkan, och den augsburgska bekännelsen från 1593.

Där beskrivs bland annat motsättningar mellan olika religioner, vilket ses som ett uttryck för tidsandan då. Kyrkan har inte velat ändra i gamla urkunder, men det ska förstås att det inte gäller nu.

Överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark skriver på hovets hemsida om en dialog mellan religioner för att nå en allt djupare ömsesidig förståelse och på så sätt även motverka fördomar. Och att det är så man ska se kungafamiljens kyrkotillhörighet.

När utredningen om kungens religionsfrihet lades fram 1994 hade den stöd av Svenska kyrkan. Men Riksmarskalkämbetet ville behålla samhörigheten med kyrkan och politikerna lade aldrig fram nåt förslag till riksdagen om kunglig religionsfrihet.

– Jag uppfattade väl det så att man inte ville ta strid med den nuvarande statschefen i den här frågan. För politikerna var den nog inte särskilt viktig, på det sättet, säger Sören Ekström.

Sören Ekström tycker att han ser tre frågor när det gäller sambanden mellan kyrkan och staten som han tror kommer att diskuteras och på sikt ändras inom några decennier.

Det gäller den särlagstiftning som gäller för Svenska kyrkan i dag, han tror att kraven från andra trossamfund på en gemensam religionslagstiftning kommer att fortsätta, det gäller också begravningsverksamheten, som sköts nästan överallt i Svenska kyrkans regi.

– Det tredje är frågan om kungens bekännelse, som skulle kunna aktualiseras i en framtid. Det är klart att samhället blir mer multikulturellt och multireligiöst och det kommer att slå igenom på många olika sätt och jag tror att religiös särbehandling inte kommer att tillämpas hur länge som helst, säger han.

Bengt Hansell

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista