Människorättsadvokaten Chen på väg lämna Kina

1:01 min

Den blinde kinesiske människorättsadvokaten Chen Guangcheng är nu på väg att lämna Kina. I dag kördes han och hans familj till Pekings flygplats för att flyga till USA.

Att Chen nu lämnar Kina kan markera slutet på en månadslång diplomatisk kris mellan USA och Kina som tog sin början då Chen i slutet av förra månaden tog tillflykt på USA:s ambassad i Peking. Han och hans familj har sedan Chen lämnade ambassaden hållits under hård bevakning på ett sjukhus i Peking.

Chen och hans familj kördes till flygplatsen i en bilkortege i dag. Då hade han ännu inget pass.

– Jag har inget pass. Jag vet inte när jag åker. Jag tror att jag är på väg till New York, sade han enligt TT.

Men strax innan det var dags att gå ombord planet mot USA uppgav en vän, som han ringt, att de fått passet.

Så sent som i onsdags kom kinesiska myndighetsföreträdare till det sjukhus där Chen och hans familj har hållits under bevakning och hjälpte dem att fylla i passansökningarna. Beskedet då var bara att de skulle få sina pass inom femton dagar. När, eller ens om, de faktiskt skulle få åka till USA har hela tiden varit oklart. Fram tills nu.

Men Chens abrupta avfärd är ändå inte helt oväntad. Ledarna i Peking har varit angelägna om att så fort som möjligt lägga hela historien bakom sig. Den enorma mediala uppmärksamhet som Chens fall genererat har ju knappast varit positiv för Peking. Relationerna till USA har ansträngts och inte minst har historien riktat ett globalt strålkastarljus på situationen rörande mänskliga rättigheter i Kina.

Samtidigt är det oklart vad som kommer att hända med Chens andra släktingar, som fortfarande är kvar i hemstaden och som, enligt Chen, utsätts för diverse trakasserier från myndigheterna.