Malawis president Joyce Banda, till vänster. Tiwonge Chimbalanga och Steven Monjeza dömdes till 14 års fängelse för att de gift sig med varandra. Senare benådades de. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Malawi kan bli föregångare för homosexuellas rätt

Storbritannien har hotat dra in bistånd
2:18 min

Malawi i södra Afrika vill ta bort förbudet mot homosexualitet. Det säger landets nya president. Om förslaget går igenom parlamentet blir landet ett av få i Afrika som inte förbjuder homosexualitet.

– Några av de lagar som har gått igenom här ska brådskande avvisas och till dem hör de om "otillständiga vanor och onaturligt agerande", sa Joyce Banda i sitt första tal till nationen i Malawis parlament.

Malawi är ett av flera länder i Afrika som de senaste åren har gjort sig ökänt i västvärlden för att ha slagit till mycket hårt mot homosexuella. För ett par år sedan dömdes två män till 14 års fängelse efter att de sagt att de gift sig med varann. De benådades efter stora protester i omvärlden.

Men nu har Malawi fått en ny president, efter att den förra hastigt och oväntat gick bort förra månaden.

Joyce Banda har sedan hon tog över ändrat på flera beslut från den förra presidenten. Hon har rivstartat med ekonomiska reformer och devalverat valutan, och har sagt att hon inte vill att Sudans president Omar Bashir ska komma till landet på Afrikanska unionens möte i sommar.

Bashir är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen ICC, men afrikanska ledare har som regel struntat i arresteringsordern som finns på Bashir.

Banda har en majoritet i parlamentet bakom sig och bör kunna få igenom lagändringar. Men det är inte säkert att de gör henne populär i landet, snarare tvärtom.

Många i det konservativa och många gånger kyrkliga Malawi fördömer homosexualitet, och Banda har redan gjort sig impopulär med devalveringen av valutan, som skapade kaosartade scener i städerna när människa bunkrade mat inför oron för stigande priser.

Banda gör däremot rätt i utländska biståndsgivares ögon. Speciellt Storbritannien hade kommit på kant med Malawis förra president och hållit inne med bistånd eftersom de såg honom som en alltmer auktoritär ledare.

Det är också Storbritannien som har hotat att dra in bistånd till länder som förbjuder homosexualitet, vilket har skapat stor indignation i mänga länder runt om i Afrika, som sett det som otillbörliga moraliska order från en gammal kolonialmakt.

Även organisationer som arbetar för homosexuellas rättigheter har sagt att de känt sig obekväma med de brittiska hoten, för att de riskerar att skapa bakslag för deras arbete.

Om Malawi tar bort förbudet mot homosexualitet blir landet det första i Afrika som gör det på nästan 20 år.

Sydafrika är det enda land som tillåter äktenskap mellan personer av samma kön, vilket infördes i landets nya konstitution 1994, när landet tog en ny riktning efter apartheidtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".