Militärer går ostraffade efter våldsdåd i Thailand

1:59 min

I dag är det två år sedan militären i Thailand med våld slog ner utbredda gatuprotester i huvudstaden Bangkok. Men trots att över 90 människor dödades har inte en enda militär eller ansvarig inom regeringen gripits eller åtalats.

Nu pågår tvärtom arbetet med att ge alla inblandade straffrihet, något som många anhöriga motsätter sig.

--Om vi någonsin ska kunna försonas i Thailand måste vi få veta sanningen, veta vem som sköt. Annars råder laglöshet där ingen ställs till svars ens för mord, säger Natthapat Akhad. Hans syster Kamonkate jobbade som frivillig sjuksköterska under de utbredda regeringskritiska gatudemonstrationerna i Thailand våren 2010.

När militärens stridsvagnar och soldater, på order av regeringen, rullade in mot centrala Bangkok sköts Kamonkate ihjäl, med all sannolikhet av militären.

Men trots att flera utredningar inletts, och trots mycket tydliga foto- och filmsekvenser som visar hur både militär och beväpnade män bland demonstranterna skjuter mot varandra, har inga militärer eller tjänstemän fått stå till svars.

Däremot har många demonstranter gripits, åtalats och fängslats.

Brad Adams jobbar på människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Det råder straffrihet för människor med makt i Thailand. Speciellt för militären, som vet att det går att använda våld utan att riskera åtal, säger han.

Utredningar som pågår har utsatts för påtryckningar att inte peka ut militären eller regeringen som skyldig.

Istället arbetar man nu i parlamentet med att utforma en amnesti för alla inblandade.

För Natthapat Akhad, vars syster sköts ihjäl, fortsätter lidandet.

– Det har sagts att vi anhöriga ska göra uppoffringar för landet, glömma och gå vidare, men hur kan vi offra sanningen och rättvisan?