Två suddiga bilder från japanska Kyodo News uppges visa den kinesiske människorättsadvokaten Chen Guangcheng på Pekings internationella flygplats. Foto: AP Photo/Kyodo News/Scanpix.

Chen Guangcheng uppges vara på väg till USA

2:00 min

Den blinde människorättsadvokaten Chen Guangcheng och hans familj uppges nu ha lämnat Kina. De kördes tidigare i dag från det sjukhus där de hållits under bevakning till flygplatsen för att flyga till USA.

Chen Guangcheng avfärd kan markera slutet på en månadslång diplomatisk kris mellan USA och Kina, som tog sin början då Chen i slutet av förra månaden tog tillflykt på USA:s ambassad i Peking.

Avfärden kom plötsligt och oväntat. När Chen och hans familj kördes till flygplatsen i en bilkortege i dag hade de fortfarande inte fått några pass. Passen fick de först på flygplatsen.

Ledarna i Peking har nog varit angelägna om att fortast möjligt lägga den här för Kina så pinsamma historien bakom sig.

Samtidigt torde USA:s president Obama nog dra en lättnadens suck över att alla diplomatiska turer slutat väl. Hade de inte gjort det hade han stått inför en massiv storm av kritik på hemmaplan detta valår.

Att Chen nu har kunnat lämna Kina är ett resultat av hårda diplomatiska förhandlingar, som har ansträngt relationerna mellan USA och Kina.

Den lösning som förhandlats fram innebär att Chen officiellt nu åker till USA för studier. Han har fått ett vanligt visum till USA, det rör sig alltså inte i dagsläget om någon slags asyl.

Detta har förmodligen varit ett krav från Peking som har velat ge sken av att Chen behandlats precis som vilken annan medborgare som helst.

För Chen Guangcheng väntar nu till slut en tryggare tillvaro i USA. Han fängslades 2006 och spenderade fyra år i fängelse. Därefter sattes han omedelbart i husarrest, och han och hans familj blev upprepade gånger angripna och misshandlade.

Efter en dramatisk flykt till USA:s ambassad i slutet av förra månaden och därefter en osäker väntan på att få lämna Kina kan han till slut nu andas ut.

Men ändå inte riktigt.

Oroande frågetecken kvarstår: det är oklart vad som kommer att hända med Chens andra släktingar, som fortfarande är kvar i hemstaden och som enligt Chen där nu utsätts för diverse trakasserier från myndigheterna.

Blev blind som barn

  • Chen Guangcheng är 40 år och förlorade synen i en sjukdom när han var liten. Upp i vuxen ålder var han analfabet, men har på senare år utbildat sig till advokat. 
  • Chen växte upp i Shandong. I den lokala berättarfloran finns omtyckta Robin Hood-figurer som hjälpt folk mot vrånga makthavare; sådana berättelser fick han höra av sin far. 
  • 2005 blev Chen känd för sin kamp mot metoder som Kinas myndigheter använt för att driva igenom ettbarnspolitiken: påtvingade aborter och steriliseringar.
  • 2006 dömdes han till fyra års fängelse, officiellt för uppvigling.
  • 2010 släpptes han men placerades i husarrest.
  • I april i år lyckades han fly och ta sig till USA:s ambassad i Peking. Fallet blev en storpolitisk fnurra Kina – USA, särskilt som USA:s finans- och utrikesministrar samtidigt kom på Pekingbesök.

TT-AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista