Korta kontrakt för forskare kan påverka undervisningen, eftersom många forskare också är lärare, enligt facket Sulf. Arkivfoto: Erik G Svensson/Scanpix.

Visstidsjobb för forskare – trots fackets protester

2:26 min

Fack och arbetsgivare har inte lyckats komma överens om anställningsvillkoren för unga forskare. Därför tar utbildningsminister Jan Björklund nu saken i egna händer och inför fyraåriga visstidsanställningar på högskolan från 1 januari nästa år. Facket protesterar, men utbildningsministern anser att han har stöd bland landets forskare.

– Jag uppfattar att det finns ett ganska starkt tryck från forskarsamhället att man vill ha den här typen av anställningar. Sedan finns det alltid fackliga intressen som gör att man vill motverka det hela, men till exempel har jag mycket god dialog med många av de yngsta, duktiga forskarna i Sverige, och de tycker att detta behövs, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Före avregleringen av högskolan, 2010, fanns det detaljerade beskrivningar av vilka typer av anställningar som skulle finnas på högskolan.

Ett par av dem var fyraåriga och avsedda för yngre forskare som behövde meritera sig inför en fortsatt akademisk karriär.

Men när parterna på arbetsmarknaden fick i uppdrag att ersätta de statligt reglerade anställningsvillkoren med kollektivavtal, körde man fast ganska snabbt.

Landets universitets- och högskolerektorer önskade sig tidsbegränsade anställningar av ungefär det slag som Björklund nu lägger fram. Men facket ville att det skulle finnas möjligheter att låta visstidsanställningen övergå i fast anställning efter fyra år, om den anställde skött sig bra.

– Vi vill att karriären för unga forskare ska vara attraktiv och förutsägbar, och det är den inte om man satsar på visstidsanställningar. Vi ville ha en tjänst som så småningom övergick i en tillsvidareanställning, säger Anna Götlind, som är ordförande för Sveriges universitetslärarförbund, Sulf.

Hon påpekar att forskare vid universiteten oftast också är lärare, och att de många olika visstidsanställningar, som nu ofta avlöser varandra för unga forskare, också gör det svårare att erbjuda studenterna en bra utbildning.

– Det här systemet med visstidsanställningar, korta kontrakt brukar jag säga, gör att det är oerhört svårt att planera också undervisningsverksamheten ute på lärosätena, när man inte vet vad man har för lärarkår. Det här är mycket bekymmersamt, säger Anna Götlind.

Utbildningsminister Jan Björklund säger sig ha förståelse för fackets argument, men att de trots allt väger lättare än behovet att få fram så kvalificerade forskare som möjligt i Sverige.

– Det finns alltid en målkonflikt mellan å ena sidan ha största möjliga trygghet i alla anställningar, och å andra sidan att naturligtvis välja ut och premiera de duktigaste. Jag har lyssnat mycket på fackets argument och övervägt det. Men till sist har jag stannat för att när det gäller forskning är det ännu viktigare att vi kan få fram de allra skarpaste forskarna i Sverige, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista