1 av 2
Bild från video som uppges visa Chen Guangchen på Pekings internationella flygplats. Foto: Scanpix.
2 av 2
Två suddiga bilder från japanska Kyodo News uppges visa Chen Guangcheng på väg mot ett plan till USA. Foto: AP Photo/Kyodo News/Scanpix.

Chen på väg till USA – väntas landa i natt

2:04 min

Den kinesiske människorättsadvokaten Chen Guangcheng befinner sig nu på ett flyg tillsammans med sin familj, på väg till USA. Chen, som gjort sig känd framförallt för sin kamp mot de tvångsaborter som myndigheterna i Kina genomfört som ett led i ettbarnspolitiken, flydde från sin husarrest till USA:s ambassad i slutet av april. Det har fram tills i dag varit oklart när, eller ens om, han och hans familj skulle få lämna Kina.

Efter mer än tre veckors osäker väntan under bevakning på ett sjukhus i Peking rådde det osäkerhet in i det sista för Chen Guangcheng och hans familj.

De fick inte sina pass förrän de kommit till flygplatsen här i Peking i dag.

Efter fyra år i fängelse, två år i husarrest, och en dramatisk flykt till USA:s ambassad i slutet av förra månaden, lämnade Chen Guangcheng i dag Kina. Kanske för alltid – det är osäkert om han någonsin kommer att kunna återvända.

Officiellt ska Chen åka till USA för studier. Det är alltså i dagsläget inte fråga om att han sökt eller beviljats någon form av asyl.

Hade så varit fallet är det tveksamt om Peking hade låtit honom åka.

Arrangemanget att Chen lämnar Kina för att studera gör att ledarna i Peking inte behöver tappa ansiktet alltför mycket, i alla fall inte inför medborgarna i Kina.

Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua har nu mycket riktigt bara kort rapporterat just att Chen lämnat Kina för att studera utomlands.

Att Chen nu lämnar Kina innebär slutet på en månadslång diplomatisk kris mellan USA och Kina. Chen flydde till USA:s ambassad bara en vecka innan USA:s utrikesminister Hillary Clinton kom till Peking för ett toppmöte, och frågan om Chens öde överskuggade hela mötet.

Efter att Chen lämnat ambassaden fortsatte frågan att vara en knut på relationerna eftersom Chen då uttryckligen sa att han fruktade för sitt liv och ville åka till USA.

Chens öde har använts som ett slagträ inom den inhemska politiken både i USA och Kina.

USA:s president Obama drog nog en lättnades suck i dag. Hade det hela inte slutat lyckligt för Chen hade Obama detta valår stått inför en massiv kritikstorm för sitt sätt att sköta frågan.

För Chen och hans familj väntar nu säkerheten i USA. Men Chen har flera gånger sagt sig vara orolig  för de av hans släktingar som fortfarande är kvar i hemstaden. Enligt Chen utsätts de nu för olika trakasserier från de lokala myndigheterna.

Blev blind som barn

  • Chen Guangcheng är 40 år och förlorade synen i en sjukdom när han var liten. Upp i vuxen ålder var han analfabet, men har på senare år utbildat sig till advokat. 
  • Chen växte upp i Shandong. I den lokala berättarfloran finns omtyckta Robin Hood-figurer som hjälpt folk mot vrånga makthavare; sådana berättelser fick han höra av sin far. 
  • 2005 blev Chen känd för sin kamp mot metoder som Kinas myndigheter använt för att driva igenom ettbarnspolitiken: påtvingade aborter och steriliseringar.
  • 2006 dömdes han till fyra års fängelse, officiellt för uppvigling.
  • 2010 släpptes han men placerades i husarrest.
  • I april i år lyckades han fly och ta sig till USA:s ambassad i Peking. Fallet blev en storpolitisk fnurra Kina – USA, särskilt som USA:s finans- och utrikesministrar samtidigt kom på Pekingbesök.

TT-AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista