Omfattande polisbevakning av domstolsförhandlingarna i nordirländska Lisburn på lördagen. Foto: Julien Behal/Scanpix.

Gripna i gerillarazzia i Nordirland

En av de mest omfattande räderna på länge mot misstänkt gerilla har genomförts i Nordirland. Sju personer som beskrivs som irländska nationalister greps. Fyra av dem ska ha deltagit i militär utbildning med skytteövning.

1998 slöts ett epokgörande fredsavtal som stöddes av de stora väpnade grupperna, både katolska och protestantiska. Men de senaste åren har attentaten mot brittisk säkerhetspersonal från mindre grupper ökat igen.

Gripandet är ett resultat av ett samarbete med säkerhetstjänsten.

Tre av de gripna kan bli åtalade för brottet ”styrning av terrorism”, som ibland används mot grupper som misstänks för inblandning i internationell terrorism, men sällan har använts i Nordirland rapporterar Reuters.

Fyra av de gripna ska ha deltagit i militär utbildning med skytteövning. Enligt Reuters är de andra tre släktingar till en känd nationalist, framträdande inom gruppen Riktiga IRA, en organisation som är olaglig i Irland och terroriststämplad i Storbritannien, EU och USA. Riktiga IRA är en av flera grupper som motsätter sig fredsavtalet som slöts 1998.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".