Den blinde advokaten Chen Guangcheng har nu landat i USA. Foto: Scanpix.

Chen Guangcheng har landat i USA

Den kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangcheng och hans familj landade strax efter midnatt svensk tid i USA, på Newarks flygplats i New Jersey, nära New York City.

Chen flydde för ganska precis en månad sedan från sin husarrest i Peking, till USA:s ambassad där.

Vita huset har under kvällen välkomnat nyheten att Chen fått tillstånd att resa till USA, och säger sig vara nöjt med att Kina löst frågan.

Chen fick tidigare i dag pass och utresetillstånd av de kinesiska myndigheterna, och den officiella planen är nu att han ska studera på New York University.

Ekot

Blev blind som barn

  • Chen Guangcheng är 40 år och förlorade synen i en sjukdom när han var liten. Upp i vuxen ålder var han analfabet, men har på senare år utbildat sig till advokat. 
  • Chen växte upp i Shandong. I den lokala berättarfloran finns omtyckta Robin Hood-figurer som hjälpt folk mot vrånga makthavare; sådana berättelser fick han höra av sin far. 
  • 2005 blev Chen känd för sin kamp mot metoder som Kinas myndigheter använt för att driva igenom ettbarnspolitiken: påtvingade aborter och steriliseringar.
  • 2006 dömdes han till fyra års fängelse, officiellt för uppvigling.
  • 2010 släpptes han men placerades i husarrest.
  • I april i år lyckades han fly och ta sig till USA:s ambassad i Peking. Fallet blev en storpolitisk fnurra Kina – USA, särskilt som USA:s finans- och utrikesministrar samtidigt kom på Pekingbesök.

TT-AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista