Eritreas president: "Ingen tyst diplomati"

1:02 min

Det finns ingen tyst diplomati mellan Sverige och Eritrea. Det förs inga samtal över huvud taget om att frige den fängslade journalisten Dawit Isaak, säger Eritreas president Isaias Afwerki i en intervju.

Leif Öbrink, ordförande i stödgruppen Free Dawit Isaak, tror inte på uttalandena.

– Nej, det tror jag inte på. Senast för bara någon månad sedan var ju en av ministrarna här i Sverige och då var han ju uppe på UD. Det kan han ju inte vara om vi inte har några diplomatiska förbindelser, säger han.

Det är i en intervju i Aftonbladet som den eritreanske presidenten gör sitt uttalande. I direkt strid mot vad svenska UD hävdat i flera år så förs inga samtal om att frige den fängslade svenske journalisten Dawit Isaak.

Eritreas president vill i intervjun inte svara på frågan om Dawit Isaaks lever eller inte.

I över tio år han suttit fängslad i Eritrea utan rättegång.

Presidenten Isaias Afwerki säger också att om Sverige vill göra Dawit Isaak till en stor fråga så får man det - Eritrea har annat att göra än syssla med, menar presidenten.

Det uttalandet reagerar Leif Öbrink på.

– Det är bara ett sätt att hålla de regimtrogna runt om i världen på gott humör. Det är dåligt, det är så långt ifrån diplomati man kan komma, säger han.

Ekot har sökt utrikesminister Carl Bildt.

Dawit Isaak

  • Dawit Isaak, född 1964, kom till Sverige som flykting 1987. Han blev svensk medborgare 1992 och bosatte sig i Göteborg med sin familj men återvände till Eritrea för att arbeta på tidskriften Setit.
  • I september 2001 publicerade Setit ett öppet brev som krävde demokrati, rättvisa och öppenhet.
  • Isaak och ett 20-tal andra journalister och oppositionella greps. Samtidigt förbjöds alla privatägda och oberoende medier.
  • Sedan dess har Isaak suttit fängslad utan rättegång, med undantag för två dagar då han släpptes och sedan greps igen i november 2005.
  • Dawit Isaak är medborgare i både Sverige och Eritrea.

TT

Per-Anders Rehn

Ekot i samarbete med Nyheter P4 Halland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista