1 av 3
En frivilligarbetare spärrar av området vid ett hus som rasat ihop vid jordbävningen i Finale Emilia i norra Italien. Foto: Marco Vasini/Scanpix.
2 av 3
En brandman står i rasmassorna i italienska Modena efter skalvet natten till söndag. Foto: Alessandro Fiocchi/Scanpix.
3 av 3
Rasmassor från en kyrka som delvis har kollapsat i jordbävningen i Finale Emilia. Foto: Marco Vasini/Scanpix.

Tusentals evakuerade i Italien efter skalvet

1:08 min

Omkring 3 000 invånare har evakuerats från området i nordöstra Italien som drabbats av morgonens jordskalv uppger räddningsmyndigheter enligt AFP. Ett flertal personer har rapporterats ha omkommit i det kraftiga skalvet.

De flesta som evakuerats har fått lämna områden vid det drabbade Modena, medan 500 har uppmanats att lämna sina hem i Ferrara, skriver TT på eftermiddagen.

Myndigheterna tvingades även att evakuera kring 500 fångar från fängelset i Ferrera. Vid tretiden skakades regionen av ett kraftigt efterskalv som raserade det redan fallna stadshuset i Ferrera.

Italien drabbas ganska ofta av jordskalv, även kraftiga, men det sker mer sällan i den här tätbefolkade delen av norra Italien, Emilia Romanja, och det tätbefolkade området kring städerna Modena och Bologna.

Miljontals människor väcktes brutalt klockan fyra minuter över fyra i morse, när jorden började skaka. Många sprang ut på gatorna.

– Ni kan se att allt i mitt hem  är upp och ner, säger en kvinna i tv. Hon och hennes grannar har samlats på en parkering i Bologna , efter skalvet som hade magnituden 6.0 och var ganska grunt, vilket kan förvärra följderna.

Enligt de senaste uppgifterna har jordbävningen krävt minst sex människors liv. En femårig flicka kunde efter två timmar räddas ur ruinerna av sitt hem i Finale Emilia i Modenaprovinsen, skriver TT.

Ett sjukhus är enligt Ansa så skadat att 35 patienter fått evakueras. Bland patienterna fanns en gravid kvinna.

En hel del äldre byggnader i området har sprickor och andra skador och de undersöks nu närmare av räddningsteam. Bland annat har flera äldre fabriksbyggnader och kyrkor delvis rasat samman.

I slutet av januari inträffade ett annat jordskalv i norra Italien. Det uppmättes till 5,4 och ledde bland annat till att en del byggnader i Milano evakuerades.

Det senaste större jordskalvet i Italien ägde rum 2009, i staden L'Aquila. Då omkom närmare 300 människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista