Dissidenten Chen i USA tackar för hjälpen

1:07 min

Den blinde kinesiske människorättsaktivisten Chen Guangcheng anlände i natt till USA med sin familj. Fallet Chen ledde till en lång och djup diplomatisk konflikt mellan Kina och USA efter han sökte tillflykt på den amerikanska ambassaden i Peking.

Planet med Chen landade på Newarkflygplatsen utanför New York i natt, svenskt tid. Direkt efter det gjorde han ett kort framträdande vid New York University på Manhattan där han nu ska studera juridik.

Chen sa att det var tack vare hjälp från många vänner som han nu befann sig i USA. Han tackade också den amerikanska ambassaden och USA:s regering för att den givit honom uppehållstillstånd. Men han berömde även den kinesiska regeringen för att ha agerat återhållsamt och lugnt.

Tanken är nu att han ska stanna i USA med sin hustru och två barn i åtminstone två eller tre år. Chen lyckades tidigare i år rymma från sin husarrest i Kina och ta sig till den amerikanska ambassaden i Peking strax innan utrikesminister Hillary Clinton kom till Kina för ett toppmöte. Fallet kom helt att överskugga de officiella samtalen som skulle föras och komplicerade relationerna mellan de två länderna.

Amerikanska UD uttryckte stor tillfredsställelse med att Chen nu till slut fått lämna Kina och bege sig till USA. I sin roll som människorättsaktivist var Chen framför allt kritisk mot Kinas ettbarnspolitik och de följder den fått. Han har bland annat suttit i fängelse för sin verksamhet. Men nu har han alltså börjat ett nytt liv i USA.