Afghanistan hetaste frågan när Natomöte inleds

1:43 min

Senare i dag börjar försvarsalliansen Natos toppmöte i Chicago. Huvudpunkten för mötet blir att fastslå strategin för hur kriget i Afghanistan ska avslutas, och hur västländerna ska fortsätta att stödja Afghanistan även efter att de utländska trupperna lämnat landet. Många demonstranter har också samlats i Chicago för att protestera mot mötet.

De främsta deltagarna hos Nato, med president Barack Obama i spetsen, kommer direkt från G8-mötet i Camp David, där krisen i Europa var en viktig fråga.

I Chicago har det varit lätt kaotiskt. Bilkorteger med olika statsledare har rusat fram på gatorna, överallt är det poliser, mindre protestaktioner har redan genomförts och i dag planeras en större manifestation.

Ledare för ett sextiotal länder är på plats. Bara knappt hälften av dem är Natomedlemmar, bland annat kommer Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt att medverka under en del av mötet.

Den stora frågan är Afghanistan. Det har varit Natos viktigaste uppgift på senare år, men krigströttheten har spritt sig och nu ska man slå fast strategin för att på ett ordnat sätt dra sig ur senast vid utgången av 2014.

Men man ska också visa att USA och Nato inte överger Afghanistan efter det, bland annat genom ett bistånd på drygt fyra miljarder dollar per år till de afghanska säkerhetsstyrkorna.

Det fortsatta vanliga civila biståndet ska diskuteras på en annan konferens i sommar.

President Obama hade hoppats att man också skulle kunna ha proklamerat att fredsförhandlingar har inletts med talibanerna, men där går det fortfarande trögt.

I de slutna sammanträdesrummen kommer man säkert också att diskutera Natos fortsatta utveckling.

Kriget i Afghanistan blev ingen större framgång och frågan är om Nato återigen ska börja koncentrera sig på Europa och närliggande områden.

Som vanligt anser USA att Europa satsar för lite på sitt försvar, vilket bland annat kriget i Libyen visade, enligt USA.

Sverige och Nato

  • Sverige deltar i dag i två Natoledda insatser, i Kosovo och i Afghanistan.
  • För icke-medlemsländer sker samverkan med Nato inom programmet Partnerskap för fred (PFF), där Sverige varit med sedan 1994.
  • Det sker även i Euro-atlantiska partnerskapsrådet (EAPR), som sedan 1997 är forum för informationsutbyte och säkerhetspolitisk dialog mellan Nato och partnerländerna.
  • Varje partnerlands deltagande i PFF förtydligas i ett individuellt partnerskapsprogram (IPP), som har både militära och civila delar.
  • Partnerländerna har också bilateral samverkan med Nato i Partnership for peace planning and review process (Parp), där ländernas olika förmågor för internationella insatser redovisas och utvärderas.
  • En viktig del av PFF är också samarbete och planering för civil beredskap och katastrofinsatser.

Källa: Regeringskansliet
TT

Sten Sjöström, Chicago

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista