"Mp behöver inte släppa utträdeskravet"

Miljöpartiet behöver inte släppa kravet på utträde ur EU för att man diskuterar regeringssamarbete med Göran Persson. Det anser miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

– Det är inte min uppfattning att den frågan ligger i vägen för ett eventuellt samarbete. Vad det handlar om som jag ser det är att han menar att en regering inte kan driva det kravet. Man får diskutera vad en eventuell regering ska ha för politik. Jag tror inte det är omöjligt att komma fram till en kompromiss med ett innehåll som både deras och våra väljare lutar åt, säger Peter Eriksson, språkrör för Miljöpartiet.

Innebär det att ni har kvar ett utträdeskrav i ert partiprogram och som princip, men att det inte finns med i ett tänkt regeringsprogram?

– Det flesta anser ändå att folkomröstningen som vi haft måste respekteras. Vår åsikt i partiet är att vi tycker att det vore bättre att inte vara med, men samtidigt måste vi respektera den folkomröstning som finns, säger Peter Eriksson.

Innebär det att det glider mot att stanna i EU?

– Idag finns det ingen stor opinion i Sverige för ett utträde och vi driver inte det särskilt aktivt, så är det ju, säger Eriksson.

Borde ni det?

– Nej, jag tycker det känns rimligt att respektera den folkomröstning som finns, men ändå hävda den ståndpunkt som finns. det känns viktigare att driva frågan om den nya konstitutionen och att förhindra att det blir änbnu mer överstatlighet. Det är frågor där vi har större möjlighet att nå fram och påverka någonting, säger Eriksson.

Hur ultimat är kravet från socialdemokraterna mot er att släppa detta för att ni ska bilda regering?

– Jag har inte uppfattat det alls som ultimata krav, varken från oss eller dem, säger Peter Eriksson.

Miljöpartister ute i landet stöder ambitionen att bilda regering med socialdemokraterna, men många är oroliga för att det innebär avkall för era hjärtekrav. Hur oroliga har de skäl att vara?

– Det kommer att bli kompromisser i olika frågor, men totalt sett kommer det att bli mer grön politik än om det är en regering där vi inte är med, säger Peter Eriksson.

Inger Arenander
inger.andersson@sr.se