1 av 2
Frank Belfrage, kabinettssekreterare i UD. Foto: Mats Andersson/Scanpix
2 av 2
Eritreas president Isaias Afwerki. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Scanpix.

UD försäkrar att insatserna för Isaak fortsätter

1:17 min

Eritreas president Isaias Afwerki säger i en tidningsintervju att det inte finns någon tyst diplomati om att frige den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. Det förnekas i dag av UD:s kabinettsekreterare Frank Belfrage.

– Vår ambassadör är ju där regelbundet. Han är där nästa vecka på sitt 37:e besök så nog har vi regelbundna kontakter med höga företrädare, säger Belfrage.

I över tio år har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea utan rättegång. Enligt president Afwerki förs det inte längre några samtal om Isaak. Det förnekas bestämt av kabinettssekreteraren – den tysta diplomatin pågår.

President Afwerki säger att hans land ändå gärna vill ha normala relationer med Sverige. Men olika intressegrupper för Dawit Isaaks sak har fördärvat de möjligheterna. Frank Belfrage förstår inte vad Afwerki syftar på, men säger att även Sverige vill ha bra kontakter.

– Vi är angelägna om korrekta förbindelser. Eritrea har ju en viktig aktörsroll i hela Afrikas horn. Vi har täta och regelbundna kontakter med företrädare för Eritrea, säger han.

Presidenten säger också att om Sverige vill göra Dawit Isaak till en stor fråga så får man göra det. Eritrea har annat att syssla med än detta.

– Det är inte första gången vi får höra kommentarer av den naturen. Vi konstaterar att Dawit Isaak är frihetsberövad sedan tio år tillbaka. Det är ett väldigt angeläget humanitärt fall och vi ger inte upp och arbetar oförtrutet vidare för att få honom frigiven, säger han.

Dawit Isaak

  • Dawit Isaak, född 1964, kom till Sverige som flykting 1987. Han blev svensk medborgare 1992 och bosatte sig i Göteborg med sin familj men återvände till Eritrea för att arbeta på tidskriften Setit.
  • I september 2001 publicerade Setit ett öppet brev som krävde demokrati, rättvisa och öppenhet.
  • Isaak och ett 20-tal andra journalister och oppositionella greps. Samtidigt förbjöds alla privatägda och oberoende medier.
  • Sedan dess har Isaak suttit fängslad utan rättegång, med undantag för två dagar då han släpptes och sedan greps igen i november 2005.
  • Dawit Isaak är medborgare i både Sverige och Eritrea.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista