1 av 2
2 av 2
Fawzia Koofi är sedan 2005 afghansk parlamentsledamot och blev landets första kvinnliga vice talman. Hon är skarpt kritisk mot president Hamid Karzai och oroar sig för att han är redo att kompromissa bort kvinnors nyvunna rättigheter i fredsförhandlingar med talibaner. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

Kompromiss om kvinnors rätt i Afghanistan oroar

1:57 min

I dag inleds i Chicago ett Natotoppmöte som väntas domineras av vad som ska ske i Afghanistan efter 2014, när utländska trupper dras tillbaka. USA och andra länder har lovat att hjälpa till att finansiera afghanska säkerhetsstyrkor så att de själva ska klara att bekämpa talibaner och andra extremister. Men i Afghanistan oroar sig särskilt kvinnor för att deras nyvunna rättigheter ska försvinna om regeringen i Kabul kompromissar med talibanerna för att nå fred.

– Vi behöver en stark och motiverad armé och polis, och det kostar pengar. Därför är Chicago-konferensen viktig, säger Fawzia Koofi, parlamentsledamot och en av Afghanistans mest kända kvinnliga politiker.

De afghanska säkerhetsstyrkorna väntas kosta uppemot 25 miljarder kronor om året efter 2014. USA väntas betala en stor del men vill också ha hjälp av andra länder.

Men medan Chicago-mötet ska tala om vad som ska ersätta de utländska soldaterna efter 2014 varnar Koofi för ett alltför snabbt internationellt tillbakadragande från Afghanistan, när mycket av det omvärlden tidigare krävde ännu inte är uppfyllt, till exempel när det gäller säkerheten och kvinnors situation.

– Vi måste komma ihåg varför de utländska styrkorna kom, det var för att bekämpa terrorister, som al-Qaida och talibaner. Har vi förvandlat Afghanistan till en säker plats? Knappast, säger hon.

Det finns en oro för att kvinnors nyvunna rättigheter är något som både en del i Afghanistan och i omvärlden är redo att kompromissa om för att nå fred.

Afghanistans president Hamid Karzai befinner sig i Chicago och han talar numera ofta om talibanerna som sina bröder, och om vikten av att förhandla fram fred.

Men parlamentsledamoten Koofi ifrågasätter taktiken att försöka förhandla med dem som svarar med fler självmordsbombningar.

– Regeringen talar om förhandlingar, men vad vi får som svar är mer självmordsbombningar, mer skolor som stängs runt om i landet, mer kvinnliga elever och lärare som attackeras.

Koofi är inte emot att förhandla med mer moderata element bland talibanerna.

– Men då måste de först öppet deklarera om de ändrat sig och nu till exempel är beredda att låta flickor gå i skolan.

En talesman för talibanerna sa  nyligen att rörelsen inte fattat något slutgiltigt beslut när det gäller ifall flickor ska få gå i skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista