En mandeisk präst föbereder sig inför dopritualen. Foto: Duraid Al-Khamisi/Sveriges Radio.

Sveriges mandéer samlas i Fittja

1:43 min

I dag är en viktig dag för den religiösa gruppen mandéer i Sverige och resten av världen. För många av de som i dag samlas i Fittja är tron viktig sedan gruppen drabbats hårt av förföljelse i Irak.

Enligt mandeisk tro föddes och döptes profeten Johannes döparen i dag och för de över tusen troende som kommit till Fittja i södra Stockholm är det viktigt för många att hålla religionen vid liv. Etnisk rensning i hemlandet Irak har drabbat minoriteten hårt.

– I dag är en speciell dag för oss som minoritet i Sverige och i Irak, säger Rafe al-Sabti från Örebro.

Han är en av de över tusen mandéer som kommit från hela Sverige till Fittja för att döpa sig i dag.

Enligt den mandeiska tron föddes och döptes Johannes döparen av ärkeängeln Burham. Det är därför som den gyllene dagen – eller "dahfat yamana" som högtiden heter på arameiska – anses vara en av årets viktigaste högtider. Ett dop i dag motsvarar 365 vanliga dop.

– När man känner sig trött, obekväm, då döper man sig och tappar allt.

Det renar dig?

– Ja, det kan man säga.

Syftet med dopet är att rena kroppen och själen från synder man begått. Det är därför som dopet måste ske i rinnande vatten. Men trots det iskalla vattnet säger de som döper sig att man inte känner någon kyla. Ens tro värmer en, säger Mona, som just håller på att baka ett ojäst bröd som en ritual till minnet av omkomna vänner och anhöriga.

– Vi kom hit redan halv sju i morse, men kände ingen kyla alls, säger hon.

Mandéerna kommer ursprungligen från Irak. men den förföljelse och etniska rensning som drabbade landets minoriteter efter USA:s ockupation fick många mandéer och kristna att fly. Av Iraks drygt 100 000 mandéer finns bara kring 5 000 kvar.

– Därför är det extra viktigt att hålla kvar vid de religiösa traditionerna även i Sverige, så inte religionen dör ut, förklarar 70-årige Abu Rafed.

Mandéerna

  • Ordet mandéer är arameiska och betyder "döpt i rinnande vatten".
  • Mandéerna tror på en enda allsmäktig Gud och hyllar Johannes döparen som religionens största och sista profet.
  • Enligt mandeisk tro föddes Johannes döparen i dag och samma dag blev han också döpt av ärkeängeln Burham i floden Jerusalem i nuvarande Israel.
  • För mandéer är dopritualen ett viktigt inslag i religionen – vattnet renar själen och rensar ut synderna. Hela religionen bygger på renlighet.
  • Alla mandéer måste nån gång bli döpta i rinnande vatten, en central ritual i religionen.
  • Mandéerna har levt i Irak i tusentals år och enligt mandeisk tradition var den första människan Adam mandéer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista