1 av 4
Evakuerade människor får hjälp i Finale Emilia i norra Italien. Foto: Marco Vasini/Scanpix.
2 av 4
En brandman står i rasmassorna i italienska Modena efter skalvet natten till söndag. Foto: Alessandro Fiocchi/Scanpix.
3 av 4
Rasmassor från en kyrka som delvis har kollapsat i jordbävningen i Finale Emilia i norra Italien. Foto: Marco Vasini/Scanpix.
4 av 4
En frivilligarbetare spärrar av området vid ett hus som rasat ihop vid jordbävningen i Finale Emilia i norra Italien. Foto: Marco Vasini/Scanpix.

Evakueringar efter kraftiga efterskalv i Italien

1:50 min

I norra Italien evakueras flera tusen personer nu efter den kraftiga jordbävningen i Emilia-Romagna tidigt i morse. Minst sex människor har omkommit, de materiella skadorna är stora och flera kraftiga efterskalv har drabbat området i dag.

Cecilia Hallström från Lund var en av de som väcktes av det kraftiga skalvet i Bologna.

– Jo, jag vaknade av att hotellrummet skakade ganska rejält, och lite yrvaken så förstod man ju inte först inte vad det var som hände. Men hela sängen skakade så man förstod att det var någonting utöver det vanliga, säger Cecilia Hallström.

Det var miljontals människor som väcktes brutalt klockan fyra minuter över 04 i morse när jorden började skaka. Många sprang ut på gatorna.

Italien drabbas relativt ofta av jordskalv, men sällan den här delen av norra Italien, det tätbefolkade Emilia-Romagna kring städerna Modena och Bologna.

En hel del byggnader i området har fått skador, framför allt äldre industribyggnader och kyrkor. I Sant'Agostino kollapsade delar av en äldre keramikfabrik och tre personer omkom. I staden Mirandola rasade kyrktaket ner.

Under dagen har även flera relativt kraftiga efterskalv drabbat området.

I slutet på januari inträffade ett annat jordskalv i norra Italien. Det uppmättes till en magnitud på 5,4 och ledde bland annat till att en del byggnader i Milano evakuerades.

Att området nu drabbas av flera skalv är inte helt oväntat, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet. Området ligger vid gränsen mellan de euroaisiatiska och den afrrikanska plattan.

Men att så många byggnader skadats av det ändå relativt måttliga skalvet överraskar Reynir Bödvarsson.

– Det finns fortfarande en hel del att göra i Italien när det gäller att följa byggnormer, att se till att byggnader klarar av ett sådant här – ändå måttligt – skalv. Man skulle nog ändå vilja se i Europa där det finns jordskalvsrisker att man har bättre koll på sina byggnader i förhållande till skalvriskerna, säger Bödvarsson.

Skalv i Italien

  • Jordskalvet i nordöstra Italien hade en magnitud på 6,0, med efterskalv som uppmätte 5,1.
  • I mars 2009 drabbades staden L'Aquila i mellersta Italien av ett skalv med magnituden 6,3. Uppemot 300 människor dog vid katastrofen och tiotusentals blev hemlösa.
  • Vid skalvet med epicentrum i L'Aquila förstördes många kulturminnen och historiska byggnader - sammanlagt skadades omkring 10 000 byggnader.
  • Vid en serie jordbävningar i september 1997 förstördes Helige Franciskus kyrka i Assisi norr om Rom. Ovärderliga fresker i basilikan från 1300-talet förstördes vid skalvet. Omkring 40 000 människor i regionen blev hemlösa.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista