Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, vill ha satsningar på de så kallade oskyddade trafikanterna. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Fler cyklister än bilister skadas allvarligt i trafiken

1:26 min

Under de senaste tio åren har antalet bilister som dör i trafiken minskat kraftigt men bland cyklister och fotgängare syns inte samma positiva trend.

Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, kräver nu att satsningar görs på de så kallade oskyddade trafikanterna.

– Tittar man på allvarligt skadade så är det fler nu som läggs in på sjukhus som är cyklister än som är bilförare.

Enligt statistik från Transportstyrelsen dog 53 fotgängare i trafiken förra året. Claes Tingvall säger att det inte längre sker så många olyckor vid övergångställen. Nu är istället det största problemet att gående blir påbackade i tätorter.

– De som omkommer är framförallt äldre personer. Till exempel så var alla som blev påbackade över 80 år.

Claes Tingvall, som är trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, säger att satsningar nu måste göras för att minska dödsolyckorna bland cyklister och fotgängare.

– Staten och Trafikverket har själva en läxa att göra kring fotgängare som omkommer på det statliga vägnätet, ofta i lite högre hastighetsnivåer, där man inte har sörjt för att mäniskor kan ta sig fram på ett säkert sätt. En del kommuner har också en läxa kvar kring att få det att lugna ned sig lite i tätorterna och framförallt att skapa miljöer där i första hand äldre människor kan röra sig på ett säkrare sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista