Oppositionskandidaten Tomislav Nikolic i det serbiska valet. Foto: Marko Drobnjakovic/Scanpix.

Tomislav Nikolic blir ny president i Serbien

1:19 min

I Serbien tyder allt på att nationalistledaren Tomislav Nikolic blir ny president efter att han slagit Boris Tadic i dagens andra omgång av presidentvalet.

Serbiens sittande president Boris Tadic erkände sig i kväll slagen. Ledaren för det Progressiva partiet, Tomislav Nikolic, en omvänd nationalist som lovar föra landet in i EU, har i kväll utropat sig till segrare.

Resultatet är oväntat då de flesta bedömare väntat sig att Tadic skulle vinna även detta val, som även setts som en omröstning om Serbiens relation till EU. Tadic kallade till och med sin kampanj "en folkomröstning om EU" mot bakgrund av att Serbien under hans ledning i mars antogs som kandidatland till unionen.

Men vad som verkar vara ett lågt valdeltagande, kanske under 50 procent, kan ha förstört Tadics chanser.

Tomislav Nikolic har varit en förgrundsfigur inom den serbiska nationaliströrelsen sedan början av nittiotalet och har uttryckt skepsis mot att Serbien skulle gå med i EU. Han har med tiden tonat ned sin retorik, bildat ett nytt parti och rört sig mot mitten.

I båda de två senast presidentvalen har Nikolic besegrats av Tadic. Den här gången blev det tvärtom, efter en kampanj där Tomislav Nikolic bland annat lovat hårdare tag mot korruption, högre skatter för rika och effektivare skatteindrivning och högre pensioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista