Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få företag utnyttjar bidrag för rehabilitering

"Tråkigt att pengarna inte ger resultat"
1:13 min
Syftet med bidraget var att få företag och företagshälsovård att samarbeta tidigt för att hjälpa sjukskrivna tillbaka i arbete. Arkivfoto: Anders Wiklund/Scanpix.

180 miljoner hade regeringen satt av för bidrag till företag som satsade på tidig rehabilitering i nära samarbete med företagshälsovården, förra året. Knappt 12 av de miljonerna utnyttjades, mindre än 7 procent.

Anna Pettersson Westerberg är statssekreterare hos socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, och hon är besviken över ointresset.

– Staten har som ambition, och har under många år försökt, stimulera arbetsgivare och företagshälsovården att jobb tätare ihop, inte minst på det här området. Och vi tycker att det är tråkigt att de här pengarna inte ger resultat, säger Anna Pettersson Westerberg.

Det var 2010 som bidraget till så kallade koordinerade insatser infördes. Syftet var att få företag och företagshälsovård att samarbeta, tidigt och nära, kring ett helt batteri av åtgärder för att hjälpa sjukskrivna tillbaka i arbete. Bidraget är på 5 600 kronor för varje sådan samordnad insats.

Redan första året gjorde Linköpings universitet och Karolinska Institutet en utvärdering som visade att få kände till bidraget och att det utnyttjades minimalt.

Nu i veckan presenterade Försäkringskassan färska siffror som visade att intresset för bidraget till koordinerad rehabilitering var fortsatt svagt. Bara hälften av de tillfrågade företagen sa att de kände till att bidraget fanns och av de som kände till det svarade 85 procent att det inte påverkat deras sätt att arbeta tillsammans med företagshälsovården.

Nu har regeringen tagit kontakt med företag i olika branscher för att ta reda på vad som är problemet, varför företagen inte nappat på det här bidraget.

– Vi håller faktiskt på och analyserar den här bilden vi nu har fått av de här olika företrädarna vi har träffat, för att se om det finns en bättre väg framåt. Men jag har ingenting konkret att komma med i dag. Jag kan inte svara på, i dagsläget, hur och om vi kommer att göra förändringar av det här. Men det vore angeläget att få ett bättre samarbete mellan arbetsgivare och företagshälsovård, säger Anna Pettersson Westerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".