Tomislav Nikolic vinner det serbiska presidentvalet. Foto: Marko Drobnjakovic/Scanpix.

Nationalisten Nikolić blir Serbiens nye president

1:43 min

Det var tredje gången gillt för Nikolić, två gånger har utmanat den tidigare presidenten Boris Tadić och båda gångerna har han förlorat. Och valsegern var oväntad.

– Serbien kommer inte att ge upp vägen mot EU, sa Tomislav Nikolić. från det Progressiva partiet inför jublande anhängare.

Den förre presidenten Boris Tadić från Demokratiska partiet har framställt valet mellan honom och utmanaren Tomislav Nikolić som ett val för eller mot EU, men Serbiens nye president säger sig alltså vilja fortsätta föra landet närmare EU.

Tidigare i år fick Serbien kandidatstatus i EU och bedömare undrar om Tomislav Nikolić, med sitt nationalistiska förflutna och en historia av goda relationer till Ryssland kommer att fortsätta reformarbetet som krävs för ett fullt EU-medlemskap i samma takt som tidigare.

Det var bara några år sedan Nikolić var en av toppmännen i det Radikala partiet vars ledare Vojislav Seselj är fängslad i Haag, misstänkt för krigsförbrytelser under krigen på 1990-talet.

Skiftet på presidentposten kan också komma att påverka relationerna till grannlandet Kosovo. Tidigare har Tomislav Nikolić sagt att han inte tycker att Serbien ska vara med i EU till varje pris, till exempel om ett medlemskap innebär att Serbien måste erkänna Kosovo.

Det var med mycket knapp mariginal som Tomislav Nikolić den här gången besegrade den förre presidenten Boris Tadić.

Förloraren Tadic konstaterade att han blivit besegrad och önskade sin efterträdare lycka till.

Den nye serbiske presidenten Tomislav Nikolic säger att han framför allt kommer att försöka förbättra landets ekonomi, arbetslösheten är 24 procent och landet har stora skulder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista