Ukrainas ekonomi förlamad

Osäkerheten om vem som vann presidentvalet i Ukraina förlamar landets ekonomi.

Företagen kan inte fatta beslut, valutan försvagas och handeln på landets fondbörs ligger nere.

Sedan årsskiftet har börsen i Kiev gått upp med nästan 80 procent. Men de senaste dagarna har handeln helt legat nere. Börsmäklarna är ute på gator och torg och demonstrerar för oppositionens presidentkandidat Júsjtjenko.
Folk köper mat och skor till demonstranterna i stället för aktier, säger Dmytro Tarabakin. Också handeln med statsobligationer ligger nere.
För finansfolket i Kiev handlar det inte bara om att protestera mot valfusk, utan också om att de hoppas på ett bättre affärsklimat. Júshtjenkos motståndare i valet var nuvarande premiärministern Janukóvitj. Enligt Tarabkin förskräcker spåren från de privatiseringar av statlig egendom som ägt rum under hans tid i regeringen.

Fler affärer kommer att gå lagenligt till, i stället för med maktmedel, om Jusjtjenko blir president, tror Tarabkin.

Björn Markstedt är chef för ett biluthyrningsföretag i Kiev, och är dessutom ordförande för den europeiska handelskammaren i staden. Just biluthyrningen påverkas positivt av de senaste dagarnas utveckling, med många journalister, valobservatörer och exil-ukrainare som kommit till landet för att följa utveckingen.


Däremot vågar företagen enligt Marklund inte fatta några långsiktiga beslut, så länge ingen vet om nästa president heter Janukóvitj eller Júsjtjenko. Osäkerheten om framtiden har också fått den ukrainska valutan att rasa. Ändå tror Björn Marklund att de senaste dagarnas utveckling på sikt kommer att vara bra för näringslivet.