Byggarbetare på en byggarbetsplats i Peking. Foto: Andy Wong/Scanpix.

Kraftigt prisfall på kinesiska bostadsmarknaden

Ett nödvändigt ont enligt regeringen
1:01 min

Fastighetspriserna i Kina fortsätter att falla. I April föll priserna i mer än hälften av de större städerna, visar en statlig kinesisk rapport. Fastighetspriserna i Kina har nu fallit relativt konstant sedan i oktober förra året, och många oroas över att det här ska leda till ökad arbetslöshet och en allmänt svagare tillväxt.

Fastighetsbranschen är enligt många ohälsosamt viktig för Kinas ekonomi. Förra året svarade investeringar i fastigheter för 13 procent av Kinas bruttonationalprodukt.

Att köpa en lägenhet är ofta det bästa sättet för en kinesisk medborgare att investera sina pengar och regeringen stödde länge utvecklingen. Allt byggande resulterar inte minst i jobb för miljontals människor.

Men för några år sedan blev regeringen orolig för att de allt högre priserna var en bubbla som skulle spricka. Hårdare regleringar infördes för att pressa ned priserna, och det är bland annat det vi nu ser resultatet av. Och regeringen är nöjd. I går sa premiärminister Wen Jiabao att regleringarna skulle bli kvar tills vidare, trots prisfallet.

Alla är dock inte nöjda. Många kinesiska familjer som investerat i fastigheter ser nu sina tillgångar minska i stadig takt. Och det gör även de lokala provinsregeringarna, som ofta har stora fastighetsinvesteringar själva. Men regeringen i Peking menar att en stadig nedgång är ett nödvändigt ont för att undvika en katastrofal krasch av fastighetssektorn, liknande den i USA 2008. Samtidigt är frågan hur mycket priserna kan falla innan Kina tillväxt påverkas alltför negativt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".