Lars Henrik Rytter Øberg vittnade om sina upplevelser på Utöya. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Breivik ville hålla nytt tal i rätten

När rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik i dag fortsatte fick den åtalade möjlighet att själv kommentera vittnesutsagorna. Men Breivik krävde en timmes tid för att förklara "hur han blev militariserad".

Svaret från domare Wenche Elizabeth Arntzen blev att hans begäran ska diskuteras senare.

Brevik hävdade också att vittnena undvikit att "berätta vad de haft för befattningar" inom AUF. Han läste upp namn på vittnena och vilka befattningar de enligt honom haft i ungdomsrörelsen Men han avbröts snabbt av domaren:

– Vad har detta för betydelse?

– De har försökt ge intryck av att de egentligen inte har varit politiskt aktiva alls. Men många av dem är erfarna politiska aktivister, svarar Breivik.

Han ville också framhäva att han inte accepterar vittnesbeskrivningarna om att han skulle ha utstött glädjerop medan han sköt ihjäl ungdomarna.

– Jag har tidigare förklarat att jag vid tältplatsen sade "Ni ska dö i dag marxister". Det sade jag vid två olika tillfällen. I övrigt sade jag ingenting, hävdar Breivik.

Fem unga överlevare vittnade under måndagen mot massmördaren Anders Behring Breivik. Bland vittnena finns 22-åriga Renate Tårnes vars förtvivlade inspelade mobilsamtal till polisen väckte uppmärksamhet redan under första rättegångsdagen i april.

Tårnes satt gömd på en toalett och hörde Breivik skjuta kamraterna utanför. Även dagens övriga vittnesförklaringar är starka berättelser. Flera av vittnena skottskadades svårt av Breivik.

Tjugoårige Hussein Kazemi befann sig plötsligt öga mot öga med massmördaren vid strandkanten på öns sydspets. Breivik frågade med lugn röst "Har ni sett honom" medan han laddade om sitt vapen.

– Jag fick fram ett svagt ja och min kompis pekade i riktning mot var vi hört skottlossning ifrån, berättade Kazemi i rätten i dag enligt NTB.

Men så förstod han att polisen framför honom inte var någon riktig polis och kastade sig i vattnet med kulorna vinande efter sig.

Kazemi var knappt simkunnig men lyckades klamra sig fast vid en sten och hålla sig kortare stunder under vattnet. Han träffades av flera skott men klarade sig. Vid slutet av dagens vittnesmål vände han sig direkt mot Breivik.

– Utöya var mitt första möte med (socialdemokratiska Arbeidepartiets ungdomsförbund) AUF, men jag lovar att det inte ska bli det sista. De som mördades på Utöya hade önskningar och drömmar. Jag ska fortsätta att åka till Utöya för att uppfylla deras drömmar.

Överlevande vittnet, 18-åriga Marte Gustavsen Ödegårdens uppräkning av sina skador vid måndagseftermiddagens fortsatta vittnesförhör, fick nästan något overkligt över sig. Hon kommer till rättssalen på kryckor och var en av dem som fick stanna längst på sjukhus. Först den 16 december fick hon komma hem.

– Jag minns inte alla skadorna, men min njure sprängdes i småbitar, korsryggen krossades, mjälten och bukspottskörteln skadades, de största stödmusklerna i ryggen slogs ut, alla nerver ner till musklerna i vänstra benet är skadade. Jag är lam i delar av låret och jag har dålig lungkapacitet efter lungskadorna. Jag har ärr överallt efter många operationer.

– Egentligen ska jag inte kunna gå. Sjukgymnasterna begriper det inte, men jag gör det, sade Ödegården som också berättade att hon trots bestående skador och smärtor är aktiv som lokal och regional politiker i Kongsberg och att hon genom hemundervisning hoppas kunna fortsätta sina musikstudier.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".