Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Ingen vändning i konjunkturen

Båda spås minska med 2 procent
1:00 min

I en ny konjunkturprognos räknar arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen med sjunkande produktion i år inom svensk verkstadsindustri och också minskat antal anställda.

Vi har inte sett någon vändning i konjunkturen än, säger chefsekonomen Anders Rune: 

– Räkna med att lågkonjunkturen kommer att bestå en längre tid framöver, säger Anders Rune.

Teknikföretagen bygger sin dystra prognos huvudsakligen på att oron för hög skuldsättning, och stora  budgetunderskott i framförallt Sydeuropa gör att efterfrågan inom EU kommer att bli fortsatt svag. Verkstadsindustrin i Sverige producerar i mycket hög utsträckning just för den europeiska marknaden.

Dessutom konstaterar Teknikföretagen att tillväxten inom tillväxtländerna som till exempel Kina har dämpats. Att USA:s ekonomi har fått upp farten gynnar många svenska globala företag men tillverkningen för den amerikanska marknaden sker ofta inte i Sverige.

Teknikföretagen räknar med att produktionen inom verkstadsindustrin i Sverige kommer att sjunka med 2 procent i år och att antalet anställda kommer att minska med lika mycket.

– Och därmed får vi ingen produktivitetstillväxt överhuvudtaget. Produktiviteten står alltså på plus minus noll vilket är besvärande för konkurrenskraften och för företagen, säger Teknikföretagens chefsekonom Anders Rune.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".